середа, 28 листопада 2012 06:30

За саудівськими жінками чоловіки слідкують через супутник

Автор: фото з сайта www.hoteliermiddleeast.com
  Саудівські чоловіки з дружинами стоять у черзі на пункті перетину кордону в аеропорту ”Король Фахд” на сході країни. Жінки мають право подорожувати лише у супроводі родичів
Саудівські чоловіки з дружинами стоять у черзі на пункті перетину кордону в аеропорту ”Король Фахд” на сході країни. Жінки мають право подорожувати лише у супроводі родичів

У Саудівській Аравії діє електронна система контролю за переміщенням жінок. Як тільки якась перетинає кордон, її чоловік отримує СМС-повідомлення, в якому вказані точні координати перебування дружини. Таку систему імміграційна комісія країни ввела минулого тижня.

— Краще хай повшивають у жінок мікрочипи. Тоді точно знатимемо щосекунди, де вони і що з ними. Дійшло до безглуздя. Їду з дружиною до родичів в Об'єднані Арабські Емірати. Тільки заходимо в аеропорт, отримую СМС про її місцеперебування, — пише один із місцевих блогерів у соціальній мережі "Твіттер".

Жінок відстежують за сигналом з їхніх мобільних телефонів. Координати вираховує  глобальна супутникова навігаційна мережа GPS. Місцеві правозахисники кажуть, краще б чиновники подбали про соціальну підтримку жінок, які страждають від насильства в сім'ї.

— Влада використовує передові технології, щоб слідкувати за людьми, хоча в нас є важливіші проблеми, — каже журналіст Бадрія аль-Бішр. — В ультраконсервативному суспільстві Саудівської Аравії жінки перебувають майже в рабстві.

Саудівська Аравія — єдина країна у світі, де жінкам заборонено керувати автівками, бо це їх розбещує, на думку місцевих чиновників. Їздити можуть у таксі, але виключно на задньому сидінні та з водієм, який є родичем. Одягаються саудівські жінки лише в довгу до п'ят сукню, виключно чорного кольору. Вбрання може бути розшите нитками, стразами чи діамантами. Вулицею також ходять лише в супроводі чоловіка чи родичів. Якщо мають потребу в поїздці на кордон, заздалегідь попереджають чоловіка, від якого отримують письмову згоду — так званий жовтий лист.

Зараз ви читаєте новину «За саудівськими жінками чоловіки слідкують через супутник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі