четвер, 09 вересня 2010 00:00

З морських свинок варять бульйон

Двічі на рік у червні та вересні в Перу триває фестиваль морських свинок.

— Це свято в Перу відзначають із Х століття. Низькокалорійне м"ясо цих тварин є в національному меню місцевих жителів, — каже 79-річний перуанець Альберто Дечурі. — Морських свинок навіть вважають гастрономічним делікатесом. Там ніякого холестерину й купа протеїну. На смак воно нагадує кролятину й курятину. Європейці та американці сприймають цих гризунів винятково як домашніх улюбленців. Те, що ми вживаємо їх у їжу, називають звірством.

Перед приготуванням страв із цих тварин на вулицях столиці країни Ліми влаштовують справжні шоу. Перш ніж зарізати, свинок одягають у спеціально пошитий одяг, розчісують, обрізають нігті.

— Між морськими свинками влаштовуємо перегони. Переможців убиваємо і смажимо для високоповажних гостей, передаємо страву президенту та прем"єр-міністру країни.

Смажені, варені, копчені та свинки-гриль цього разу заполонили ресторани Ліми. Шашлик із м"яса цієї тварини коштує 20 солей — 58 грн. За коронну перуанську страву "Куе вінао" — смажену морську свинку з картоплею та кукурудзою правлять 40 солей — 116 грн.

Маріса Керес, 34 роки, одягає на морську свинку Міллу весільну сукню у вигляді рукавички. Тварина пручається, дряпає жінці руки. Фату з носовичка свинці чіпляють за два вуха. Її нареченого Алана замотують у чорний фрак. Очі тварини наливаються кров"ю від страху. Свинок одружують, а потім спарюють. Після цього самця вбивають. З його тушки варять бульйон.

Конкурс на найважчу морську свинку виграв 3-кілограмовий самець Тупак. Він ледь пересувається.

— Перед фестивалем годували його шість разів на день. Давали моркву, буряк, листя салату, капусту й апельсини. Овочі та фрукти ріжуть великими шматками, щоб тварині було об що точити зуби. Не варто захоплюватися капустою. Від неї у морських свинок здуття. У квартирі тиждень стоятиме неприємний запах. За день до змагань Тупака нагодували півкілограмом зерна. Воно забиває шлунок і повільно перетравлюється.

Місцевий кухар Пілар Фокс відрубує тварині голову й лапи, тушку очищує від шкірки й нутрощів.

— Не уявляю застілля без частування морською свинкою. Для індіанців, які жили у високогір"ї, ці шалено плодовиті тварини були основним джерелом білка. Одна самка може за рік привести 70 дитинчат. Це — еквівалент 40 кілограмів м"яса. Лише в Перу вирощують понад 30 мільйонів свинок. Ця кількість перевищує поголів"я морських свинок у всьому світі. Кожен перуанець тримає вдома на кухні по 20–30 гризунів. Годують харчовими відходами. М"ясо свинки асоціюють у Перу з бідністю, хоча часто подають і на найелітарніших прийомах як символ демократичності. Сьогодні його можна купити на ринках багатьох країн.

У Перу є звичай: з"ївши м"ясо морської свинки, витягти з її вуха кісточку, яку називають ковадлом, і кинути її в келих із вином. Потім його необхідно випити залпом, не ковтнувши кісточки. Кому це вдасться — нібито завжди щаститиме.

До столу подають з рисовою кашею

Морські свинки у фритюрі

Випатрати й облупити чотири морські свинки, відрізавши голови, лапи й хвости. 10 подрібнених зубків часнику змішати з сіллю і перцем, змастити цією сумішшю тушки, і тримати їх під прямими сонячними променями 6–8 годин, до підсихання. Потім смажити у великій кількості олії, до утворення золотистої скоринки. Подавати з рисовою кашею, кисло-солодким соусом.

Морські свинки з локшиною

Очищене м"ясо чотирьох морських свинок покласти у велику каструлю, залити водою й варити під кришкою годину. Дати йому охолонути, видалити кістки, нарізати шматочками. Нарізані дві цибулини, чотири зелені перці чилі та шість зубців часнику перемішати й підсмажити на олії. Помішуючи, розвести суміш бульйоном і 0,6 л консервованого кокосового молока й варити на повільному вогні упродовж 10–12 хв. Додати м"ясо і 2 столові ложки рибного соусу.

У великій каструлі довести до кипіння підсолену воду, опустити в неї 450 г рисової локшини. Готову локшину розділити на порції. Зверху покласти м"ясо й полити соусом.

Зараз ви читаєте новину «З морських свинок варять бульйон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі