пʼятниця, 14 січня 2011 01:45

Воду на Місяць занесли комети

Вода на Місяці відрізняється від земної. Такого висновку дійшли вчені з американського університету Теннессі. Вони досліджували зразки каміння, що їх привезли із супутника під час місії "Аполлон".

— Досі гадали, що Земля та Місяць після Великого вибуху отримали ті самі летючі компоненти, хоча й у різній кількості, — говорить професор Ларрі Тейлор. — Наше дослідження свідчить, що Земля зіткнулася з об'єктом завбільшки як Марс. Від удару небесне тіло розлетілося, і з часом уламки утворили супутник Землі — Місяць. У той час до Земної та Місячної систем залітали комети, або ж "брудні айсберги". На відміну від сухого Місяця, Земля вже мала чимало води, тому не зазнала значного впливу. Супутник тоді був схожий на "плавильний котел у космосі", туди потрапляли різні речовини.

Місячна вода не має формули Н2О, але містить потрібні елементи — кисень та водень. Вони є в тамтешніх породах та за нагрівання можуть вивільнитися й утворювати воду.

— Це має велике значення для подальшого освоєння космосу. Така вода могла б дозволити Місяцю стати "заправкою" в небі. Космічні кораблі витрачають 85 відсотків пального на те, аби подолати земну гравітацію. Це означає, що Місяць може бути переправною станцією до інших планет. Кораблі заправлялися би рідким воднем та рідким киснем із води, коли прямуватимуть до глибшого космосу. Наприклад, на Марс.

Зараз ви читаєте новину «Воду на Місяць занесли комети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі