пʼятниця, 26 жовтня 2007 17:34

Віктор Граєвський передав на Захід доповідь Хрущова

У Єрусалимі на 82-му році життя помер Віктор Граєвський. Завдяки йому таємну доповідь Микити Хрущова про злочини епохи Сталіна, яку той прочитав на ХХ з"їзді КПРС 1956 року, опублікували в західних ЗМІ.

Микита Хрущов вимагав, щоб ця інформація в жодному разі не потрапила на Захід. Але сім копій доповіді розіслали до братніх країн соціалістичного блоку. Одна з них потрапила до Польщі.

На той час Віктор Граєвський керував польською інформаційною агенцією. У нього був роман із Луцією Барановською, помічницею першого секретаря Польської об"єднаної робітничої партії Едварда Охаба.

У квітні 1956 року Граєвський зайшов до Луції на каву, але вона не могла відірватися від роботи. На її столі лежала папка з написом "ХХ з"їзд КПРС, промова товариша Хрущова" і поміткою "цілком таємно".

Граєвський попросив узяти почитати. Луція дозволила, тільки просила повернути назад до кінця робочого дня. На виході ніхто його не зупинив, бо всі знали, що він ходить до подруги.

Граєвський пішов до посольства Ізраїлю. Там доповідь швидко скопіювали і передали американцям.

Уже в червні 1956 року англійський переклад опублікували в газеті "Нью-Йорк Таймс". Це була світова сенсація. Відтоді американська розвідка стала поважати ізраїльських колег.

1957 року Віктор Граєвський емігрував із Польщі до Ізраїлю. 14 років він працював у міністерстві закордонних справ. Радянські спецслужби намагалися зробити з нього шпигуна. Він погодився, але працював на своїх, видаючи росіянам фальшиву інформацію. Пізніше Граєвський влаштувався на радіо.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Граєвський передав на Захід доповідь Хрущова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі