вівторок, 12 травня 2009 18:06

У Москві вибухнув газопровід

Автор: фото: REUTERS/Andrei Stenin
  Пожежу, яку експерти назвали найкрупнішою у Москві техногенною катастрофою упродовж 20 років, гасили більш ніж півдоби. Від вибуху газу ніхто не загинув, потерпіли п’ятеро автомобілістів
Пожежу, яку експерти назвали найкрупнішою у Москві техногенною катастрофою упродовж 20 років, гасили більш ніж півдоби. Від вибуху газу ніхто не загинув, потерпіли п’ятеро автомобілістів

Уночі 10 травня на південному заході Москви загорівся й вибухнув газопровід. Полум"я сягало 200 м. Жар від нього відчували в радіусі кілометра. У навколишніх будинках чули ревіння газу, що виривався з газопроводу, й запах гару. Під ранок площа пожежі досягла квадратного кілометра. Вогонь загасили о четвертій вдень у неділю.

— Полум"я спочатку було яскраво-блакитним, — каже москвич Павло. Він живе неподалік. — Вибуху ми не почули. Та був тріск, тому ми з родиною подумали, що хтось улаштував салют. Потім побачили з вікна полум"я й почули реактивне ревіння.

Експерти кажуть: сталася найбільша техногенна пожежа в Москві за останні 20 років. Від вибуху постраждали п"ятеро людей, які їхали повз в автомобілях. Крім цього, згоріли припарковані неподалік 14 машин і приміщення двох науково-дослідницьких інститутів. Пошкоджено телефонні лінії.

— Я можу з повною впевненістю сказати, що аварія могла статися через те, що 1976 року неправильно зварили труби середньої атмосфери, — заявляє мер Москви Юрій Лужков. Він був присутній при гасінні пожежі. Лужков та його підлеглі заперечують можливість теракту чи диверсії. Частина експертів вважає, що пожежа почалася через розрив труб, спричинений будівництвом неподалік або просіданням ґрунту під газопроводом.

Нині міські служби розчищають територію: забирають пошкоджені ліхтарі, землю, викинуту на поверхню під час вибуху, і пошкоджені фрагменти асфальту. Після цього тут відновлять освітлення й дорожнє покриття. Розпочнуть ремонтувати газопровід.

Зараз ви читаєте новину «У Москві вибухнув газопровід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі