вівторок, 27 лютого 2018 07:10

У війні беруть участь дев'ять країн

Сирія стала місцем для вирішення міжнародних політичних і військових питань, говорить турецький журналіст Ях'я Бостан. Найвпливовіші сторони конфлікту — Туреччина, США, Росія та Іран. Напруга виникла між Сирією, Іраком, Ліваном та Ізраїлем.

Туреччина втрутилася у війну через курдських сепаратистів. Вони мешкають у Сирії, Туреччині, Іраку та Ірані. 2013-го заявили про намір створити власну державу. З минулого року користуються підтримкою США у війні проти Асада. Туреччина розпочала операцію "Оливкова гілка" на початку лютого цьогоріч. Наприкінці місяця ввійшла у сирійську провінцію Афрін, населену курдами. Збройні сутички між сирійськими й турецькими військами поставили дві країни на межу війни.

Керівники Ірану та Росії мають дружні стосунки із сирійським президентом. Іран фінансує також сирійських курдських сепаратистів. Свою присутність у зоні конфлікту аргументує боротьбою з тероризмом.

Ізраїль перебуває у стані війни із Сирією із середини минулого століття. Обидві країни утворилися після Другої світової. Мають взаємні територіальні претензії. Ізраїль погрожує також Лівану — там може розпочатися новий етап протистояння, припускають аналітики.

На території Іраку тривають бої з Ісламською державою та курдськими сепаратистами. Також повстанців фінансує Саудівська Аравія.

— Зважаючи на кількість країн, залучених у конфлікт, його можна назвати "млявою Третьою світовою війною". Протистояння може загостритися. Майбутнє Близького Сходу має вкрай нечіткі обриси, — вважає Бостан.

Зараз ви читаєте новину «У війні беруть участь дев'ять країн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі