понеділок, 10 серпня 2009 18:29

У річку впав шестиповерховий готель

7–9 серпня азійськими країнами пронісся тайфун. У Тайвані, Китаї, Філіппінах та Японії загинули 50 людей, сотні зникли безвісти. У Китайській народній республіці через стихію евакуювали 1 млн осіб.

Тайфун Моракот, у перекладі з тайської "смарагд", почався 7 серпня на острові Тайвань. Злива спричинила найсильнішу за останні 50 років повінь. За добу рівень води на острові піднявся до позначки 2,5 м.

Потужний вітер із корінням виривав дерева, руйнував будівлі. На сході Тайваню у річку впав 6-поверховий готель — його фундамент розмило водою. Із готелю встигли евакуювати 300 людей, ніхто з них не постраждав.

— Моїх доньку та чоловіка знесло в річку, — говорить жителька Тайваню. — Дочка двічі дзвонила. Казала, їх підхопило течією, благала про допомогу. Але ми втратили зв"язок.

Через негоду на острові без електропостачання залишилося 110 тис. будинків, ще 850 тис. — без води. За попередніми підрахунками, збитки від негоди складають понад $100 млн (770 млн грн. — "ГПУ").

За добу тайфун перекинувся на Китай. Він пройшов східними провінціями Чжецзян та Фуцзянь, що на узбережжі Східно-Китайського моря.

Аби уникнути жертв, у цьому регіоні евакуювали майже 1 млн жителів. Через сильний шторм китайські берегові служби повернули до портів близько 35 тис. суден. Сотні міст і сіл були затоплені. Негода зруйнувала понад 2 тис. будинків.

Урятований житель китайського села, яке повністю затопило, запевняє: під багнюкою лишилися понад 600 місцевих.

— Усіх поховало живцем, — каже він. — Село перетворилося на суцільний потік бруду.

Аби полегшити роботу рятівникам, люди одягають яскравий одяг — його краще видно з гелікоптерів. Дехто відмовляється лишати домівки, перекривають вулиці й подвір"я мішками з піском і цеглою. Речі з води рятують самотужки. Виловлюють їх рибальськими сітками.

Тайфун зачепив північну частину Філіппін. Там серед жертв опинилися троє європейських туристів — двоє французів і громадянин Бельгії. Їхні тіла знайшли у воді.

В Японії через стихію евакуювали 2 тис. людей.

— Усі припарковані вздовж дороги авто змило водою, — каже житель японського міста Хіого. — У моєму будинку все перевернулося догори дном. Під тиском води підлога піднялася.

Сезон тайфунів в Азії триває з липня по вересень. Місцева влада намагається евакуювати людей заздалегідь, утім щороку від негоди потерпають сотні тисяч осіб. 1997 року через тайфун Лінда у В"єтнамі й Таїланді загинули понад 3,5 тис. людей.

Зараз ви читаєте новину «У річку впав шестиповерховий готель». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі