понеділок, 18 червня 2007 17:14

У Парижі з"явиться 10 тисяч безплатних велосипедів

Автор: фото: REUTERS/Benoit Tessier
  У французькій столиці почали випробовувати систему безплатних велосипедів, яка запрацює з середини липня. Для них облаштують 750 спеціальних стоянок із замками, щоб уберегти майно від крадіжок. Якщо велосипед не повертатимуть вчасно, на ньому спрацьовуват
У французькій столиці почали випробовувати систему безплатних велосипедів, яка запрацює з середини липня. Для них облаштують 750 спеціальних стоянок із замками, щоб уберегти майно від крадіжок. Якщо велосипед не повертатимуть вчасно, на ньому спрацьовуват

Зменшити затори на дорогах та забруднення повітря влада Парижа вирішила за рахунок велосипедів. У середині липня їх на 750 спеціально обладнаних станціях по всій французькій столиці з"явиться близько 10 тис. Жителі та гості міста зможуть безплатно користуватися велосипедами замість автомобілів, автобусів чи метро.

Щоб узяти цей транспортний засіб на станції, потрібно буде лише вставити у зчитувальний пристрій кредитну картку. Проїхавши необхідну відстань, залишити його на наступній станції. Якщо кататися менш як 30 хв., гроші з картки не знімаються. Кожні наступні півгодини коштуватимуть один євро. Постійні користувачі зможуть придбати місячні картки.

Схожу програму вже намагалися запровадити в кількох європейських країнах ще у 1960-х роках. Проте задум провалився, бо велосипеди крали і ламали. Тепер же стоянки обладнають замками. Якщо велосипед не повернули, на ньому спрацьовуватиме сигналізація. На стоянці також можна буде взяти карту міста, надруковану кількома мовами.

Із бюджету міста на нововведення не витратять ні цента. Усю програму оплачує одне з рекламних агентств. Натомість йому виділять більше рекламних площ.

П"ять років тому компанія вже впровадила систему безплатних велосипедів у Відні, Брюсселі, а також в іспанських містах Кордоба та Хіхон. Із 2005-го програма діє у французькому Ліоні.

— Я раніше часто їздив на велосипедах, але їх постійно крали, — розповідає житель останнього Жан-Мішель Бордо, власник магазину поблизу однієї з велосипедних станцій. — Тепер я знову їздитиму. Думаю, ця програма — хороша ідея.

— Можуть виникнути проблеми, — водночас розмірковує Рафаель Бокобза, продавець у веломагазині. — Зазвичай велосипед напрокат видає людина, а тепер її наче замінить машина. А якщо покататися захоче п"яний або туристи, які не знаються на місцевості?

Зараз ви читаєте новину «У Парижі з"явиться 10 тисяч безплатних велосипедів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі