вівторок, 07 лютого 2006 18:41

Країна та її багатство

 

Товариство незнайомця зазвичай не налаштовує на задушевні розмови. Особливо в таксі. І без того кожному користь — ти в метро не штовхаєшся, а "бомбило" свої 200 рублів одержує. Але цього разу його прорвало. Радіо спровокувало, задаючи всім, хто телефонував, запитання: "Чи стали ми добрішими?". І цілих півгодини він докладно викладав мені свою версію.

— Усі крадуть, — говорив він, — і в Кремлі, і в уряді, і там, де й красти нічого. Працював я недавно сторожем у дитячому садку — такого надивився... Там кухарем була баба-сволота. У дітей крала. Суп курячий готувала. Гадаєш, курка там була? Кубиків бульйонних кине в окріп і все — нате, діти, їжте. Діти ходили, у вихователів хліб випрошували. Ті їм хліб дають, а ввечері на ту ж кухню біжать — щоб у кухарки додому котлет "зекономлених" узяти або ту ж курку. Не витримав я, звільнився...

Багато ще наговорив. Я його історії наступного дня згадав. Коли три години Путіна в прямому ефірі слухав. Оптимістична вийшла розмова. Якщо не брати до уваги покаліченого солдата Сичова, усе в країні добре — нафта і газ дорожчають, стабілізаційний фонд зростає. Грошей багато, а буде ще більше. Декому їх навіть почали роздавати: лікарям — по 10 тисяч на місяць, учителям — по тисячі, пенсіонерам, здається, теж щось перепало. Люди багатіють. Вірніше, вони вже не такі жебраки, як раніш.

Діти ходили, у вихователів хліб випрошували

Усе начебто "путьом". Але мене ось яке питання мучить: якщо цей похід до раю триватиме, якщо, допустимо, увесь стабілізаційний фонд роздадуть, і навіть цій кухарці з дитячого садка мільйон-другий перепаде, чи перестане вона красти в дітей? Коли зникнуть виправдання, що "свої дома голодні сидять", зміниться вона чи ні? А вихователі завдяки цим нафтовим грошам стануть ліпшими? Хто-небудь із них вимагатиме звільнення кухарки, замість того, щоб увечері бігти до неї по котлети? Я ж не просто так запитую — через рік свого бешкетника до дитсадка вести. Він може розраховувати, що країна на той час стане не тільки багатшою, але й добрішою та кращою?

Зараз ви читаєте новину «Країна та її багатство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі