вівторок, 20 жовтня 2009 18:09

Шпигуни вбивали своїх жертв помадою-пістолетом
8

Директор Варшавського музею техніки Пьотр Заржицький спирається на авто ”астон мартін” 1966 року випуску. Автомобіль належав агенту 007, зараз зберігається в колекції німця Зігфріда Теше
Фото: фото з сайту www.dziennik.pl
Персні з отрутою з’явилися у період холодної війни. Їх використовували замість ампул з ціанистим калієм
Модель поштового голуба на парашуті, якого британці опустили над територією Франції у 40-х роках ХХ століття з метою передання таємної інформації
В окулярах-відеокамері кнопки управління розташовані  на дужках. Запис можна вести 5 годин
Перші бюстгальтери з відеокамерами з’явилися у середині 1970-х у Америці

Особисті речі таємних агентів показують із 9 вересня у Варшавському музеї техніки. Тут представлено зо 200 експонатів.

— У першій частині виставили справжні речі шпигунів із СРСР, Болгарії, Польщі, США, — розповідає директор музею Пьотр Заржицький. — Є мікрокамери, що їх фіксують на бюстгальтерах та окулярах. Персні з контейнерами для отрути, капелюхи з вістрям, черевики з ножами.  Показуємо парасолю, якою вчинили замах на Георгія Маркова 1978-го.

Марков був болгарським генералом-перебіжчиком, який жив у британській столиці. Його застрелив агент болгарської спецслужби Франческо Джулліно із рушниці-парасольки, що уражала крихітними отруйними кулями. Генерал помер за три дні начебто від серцевої недостатності. Після його смерті в Парижі скоїли схожий замах — дробинкою із рицином вистрілили в редактора болгарського державного радіо Володимира Костова. Завдяки товстому шерстяному светру отрута не потрапила глибоко в шкіру, і чоловік вижив. Після повалення режиму Живкова 1989-го в будівлі міністерства внутрішніх справ знайшли запас заряджених парасольок. За мотивами цих історій французи зняли комедію "Укол парасолькою" із П"єром Рішаром. Ця стрічка стала лідером радянського прокату 1981-го.

Шпигунські пристрої привезли з німецького музею техніки приватного колекціонера Генріха Паєрса та з вашингтонського музею шпигунства.

— Поляки попросили губну помаду-пістолет, срібний хрестик-ніж, валізу з карабіном усередині й моделі стоп для залишання фальшивих слідів, — говорить історик Томас Богардт, 52 роки. — Помаду-пістолет із єдиним патроном завіз до Америки радянський військовий. Її вилучили в російської агентки КДБ у 1960-х. Пістолет, який стріляє ціанистим калієм, почали застосовувати з 1940-го. 1959-го в Мюнхені засланий КДБ шпигун Богдан Сташинський пістолетом, який розпилював ціанід, убив керівника ОУН Степана Бандеру. За два роки львів"янин Сташинський втік до Західного Берліна і здався місцевій поліції.

Ампули з ціанистим калієм у період холодної війни замінили на персні з отрутою. Її підсипали у напої й у такий спосіб труїли перебіжчиків. Жінки-агентки проводили спецоперації "поцілунок смерті". Зваблювали жертву, а під час поцілунку в роті роздавлювали ампулу з ціанідом. Обоє помирали. Терористки діяли за ідею або за матеріальну винагороду, яку отримувала сім"я.

Другу частину виставки присвячено агентові 007 із кіносаги про Джеймса Бонда.

— Ми зібрали речі, меблі з декорацій, автомобілі зі стрічок, у яких актори Пірс Броснан та Роджер Мур грали шпигунів, — каже Пьотр Заржицький. — На виставці є авто "Астон Мартін" 1966-го, в якому Роджер Мур тікав від переслідувачів у фільмі "Живи і дай померти". Усі речі агента 007 належать німецькому колекціонерові Зіґфріду Теше.

Виставка триватиме до кінця листопада. Вхід 10 злотих.



Пристрій для прослуховування дітей коштує 160 доларів


Новітній безпілотний іграшковий вертоліт Draganfly X6 оснащено двома пропелерами і шістьма моторчиками. Він може сягати швидкості 29 км/год. і швидко міняти напрямок руху. Має цифровик або відеокамеру, може знімати з повітря. Коштує від $2 тис.

Повітряний змій із убудованою камерою веде спостереження за об"єктом із висоти 25 м. Коштує від $100.

У окулярах-відеокамері є камера на 1,3 мегапікселя. Кнопки управління — на дужках окулярів. Завдяки вишуканому дизайну окуляри можуть носити і чоловіки, і жінки. Запис ведеться 5 год. Ціна — $390.

Прослуховувач GSM W-800 рекомендують батькам, які залишають своїх дітей із нянями. Пристрій працює 24 год. Прослуховувати записи можна в "живому" режимі з будь-якої точки світу, використовуючи стаціонарний, мобільний телефони або комп"ютер, під"єднаний до Інтернету. Ловить звуки на відстані 12 м. Коштує $160.


Шевальє д"Еон півжиття вдавав жінку

Слово "шпигун" замінювали на терміни "інформатор", "провокатор", "агент". У середньовічному Китаї були "шпигуни життя" і "шпигуни смерті". Перший переходив на територію супротивника, збирав інформацію й повертався. Другий убивав ворога і гинув сам.

Француз шевальє д"Еон — перший агент-чоловік, який півжиття вдавав жінку. Був засланий до двору російського царя, щоб розладнати російсько-австрійський альянс. Став улюбленою фрейліною цариці Єлизавети, навчав її гарних манер. Після смерті імператриці викрав заповіт її батька Петра І й повернувся до Франції.

Зараз ви читаєте новину «Шпигуни вбивали своїх жертв помадою-пістолетом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі