пʼятниця, 09 липня 2010 05:15

Слонів-альбіносів проганяють зі стада

Автор: фото з сайта www.saiphin.info
  Білим слонам бракує темного шкірного пігменту — меланіну, який захищає від сонячної радіації. Тому тварини часто дістають опіки
Білим слонам бракує темного шкірного пігменту — меланіну, який захищає від сонячної радіації. Тому тварини часто дістають опіки

На північному заході М"янми біля селища Маунгдо, штат Ракін, знайшли рідкісного білого слона. Тварина ходила звалищем і шукала поживи.

Її зріст — 2 м 20 см, вік — майже 38 років.

Це четвертий слон-альбінос у М"янмі. Інші три живуть у передмісті Янгона у Майндхама Гілл Парк. Для них облаштували водограй, спеціальні павільйони, посадили дерева.

У багатьох азійських країнах білих слонів вважають символами королівської влади й процвітання. У Таїланді вони живуть при дворі монарха. Після смерті короля біля урни з його прахом установлюють стільки ж фігурок слонів, скільки у стаді було альбіносів.

У них світлі вії та нігті на ногах, червоні очі й червонуватий відтінок шкіри. Вона, коли мокра, набуває рожевого відтінку.

— Слон-альбінос трапляється приблизно раз на 5 тисяч особин. Мутація відбувається через збій генетичного коду тварини. Їй бракує темного шкірного пігменту — меланіну, який захищає шкіру від сонячної радіації, тому альбіноси дістають опіки, — каже професор Вашингтонського університету Вільям Трентон. — Їм також важко сховатися в природних умовах. Родичі можуть сприймати їх вороже і прогнати зі стада.

Звичайні слони живуть у природі 60–70 років, альбіноси — вдвічі менше.

Зараз ви читаєте новину «Слонів-альбіносів проганяють зі стада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі