пʼятниця, 10 жовтня 2008 17:34

Руки замінили імплантатами

Німецькому фермерові 54-річному Карлу Мерку з Мюнхена пересадили імплантати замість обох рук. Це перша така операція у світі. Її робили 40 хірургів, анестезіологів та медсестер протягом 16 год. улітку цього року.

Нині Мерк уперше з"явився на людях. Його нові руки підтримують у зігнутому стані два корсети з гіпсу. Німець каже, що вже може робити елементарні рухи. Він навчився відкривати імплантатами двері та вмикати світло:

— Відчуваю, що це справді мої руки. Ні за що їх не віддам. Спочатку було дуже важко, однак я шість років провів без рук, тож нині мало що може мене засмутити.

Руки Карла застряли в сільськогосподарському комбайні. Про можливість пересадки чоловік почув по телебаченню. Звернувся до лікаря Крістофа Хенке. Той за три місяці знайшов донора.

— Кажу чесно: ми сумнівалися в успіху операції. Руки — це не окрема клітина, а складний механізм. Навіть за умови, що операція пройде бездоганно, була ймовірність, що організм Карла відторгне імплантати, — каже Хенке.

Однак побоювання виявилися марними. Ще шість тижнів Карл проходитиме фізіотерапію і закінчуватиме курс електростимуляції. Після того, кажуть лікарі, він зможе вільно рухати імплантатами.

Фахівці з Мюнхенського університету, де лікувався Карл, кажуть: успіх цієї операції дозволить у майбутньому замінювати будь-які людські органи.

Зараз ви читаєте новину «Руки замінили імплантатами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі