пʼятниця, 01 липня 2011 00:15

Росія відрізала Білорусь від електрики

У ніч проти 29 червня Росія припинила постачати електроенергію Білорусі. Мінськ не встиг сплатити росіянам борг 600 млн російських рублів, це 170 млн грн.

— Росія дає нам 12 відсотків електрики. Решту виробляємо самі. У житлових приміщеннях світло є. Постраждали, мабуть, кілька підприємств. У нас удома перебої з електрикою бувають десь двічі на рік. Світло зникає на 10 хвилин, — розповідає "ГПУ" студент із Мінська 21-річний Олексій.

9 червня Москва вдвічі зменшила електропостачання. Обсяги поновили через чотири дні, коли білоруси пообіцяли розплатитися.

— Це питання взаємодії двох енергокомпаній. Вони не вплинуть на енергобезпеку Білорусі, — говорить віце-прем'єр Росії 50-річний Ігор Сєчин. — Сподіваємося, найближчими днями білоруси розрахуються.

У "Біленерго" кажуть, що мають достатньо білоруських рублів, але не можуть їх обміняти на російські. Від початку червня в країні триває валютна криза. Щосереди на вулицях Мінська збираються мітингувальники. Гуртуються через соціальні мережі. Стоять і плещуть у долоні. Так протестують проти підвищення цін.

— Ціни не падають. Щодня тільки ростуть. Продукти ще більш-менш доступні. Дорогі імпортні товари, — розказує Олексій. — Наприклад, я друкую на принтері багато рефератів. Купую для цього російський папір, бо наш не годиться. То раніше упаковка коштувала 17 тисяч (27 грн. — "ГПУ"), зараз — 54 тисячі (87 грн. — "ГПУ").

До мітингувальників Олексій не наближається. Мовляв, міліціонери не можуть розібратися, хто з натовпу є учасниками акції. Тому затримують усіх. "Революція через соціальну мережу" почалася у Білорусі в червні. Народ збирається щосереди. Міліція не має формальних підстав нікого затримувати. Цього тижня мітинг мав бути на Жовтневій пл. столиці. Влада організувала там дискотеку.

Росія відрізала Білорусь від електрики
Зараз ви читаєте новину «Росія відрізала Білорусь від електрики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі