пʼятниця, 21 вересня 2018 06:05

Російський літак збили союзники Кремля

У ніч на 18 вересня над Середземним морем зник російський літак радіо- ­електронної розвідки Іл‑20. На борту перебували 15 осіб. Потрапив під вогонь сирійських урядових військ поблизу їхньої бази "Латакія". Сирійці намагалися збити літаки Ізраїлю Ф-16, які бомбардували регіон радіокерованими бомбами ГБУ-16.

Військово-морська база "Латакія" є однією з основних для режиму сирійського диктатора Башара Асада і його союзників — російської армії та іранської терористичної організації "Хезбола", пояснює журналіст Юрій Бутусов. Поряд розташовані російські військові бази. Район щільно прикритий російськими засобами протиповітряної оборони.

Близько 22:00 російський Іл‑20 ішов на посадку після закінчення патрулювання. Чотири ізраїльські винищувачі Ф-16 на низькій висоті зайшли в його повітряний коридор. Здійснили два удари. Бомби влучили у військову базу, аеродром, алюмінієвий завод і нафтобазу. Сирійські системи ППО, надані Кремлем, спробували збити нападників, але влучили у Іл-20.

Кремль звинуватив у загибелі росіян Ізраїль. Отримали попередження про атаку за хвилину до її початку, тому не встигли підготуватися, кажуть росіяни. Мовляв, винищувачі прикривалися Іл-20.

— Ми не залишимо подібні дії без відповіді, — говорить міністр оборони Росії Сергій Шойгу. Володимир Путін хоч і звинуватив Ізраїль, але назвав ситуацію "ланцюгом трагічних збігів".

Завдали ударів по об'єктах, які належать "Хезболі", пояснюють в Ізраїлі. Бо завжди виступали проти розширення присутності іранців у Сирії (між двома країнами триває конфлікт із часу утворення Ізраїлю 1946-го. — ГПУ). Провину покладають на Сирію.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу зателефонував Путіну та висловив свої співчуття.

19 вересня командування заарештувало всіх бійців 44-го батальйону ППО сирійської армії. Слідчі підозрюють, що серед них може бути член терористичної "Ісламської держави".

"17 вересня Росія надала беззаперечні докази, що "Боїнг МН-17" на Донбасі збили "бандерівці" ракетою, яку 1986-го отримала військова частина в Україні. Не минуло й доби, — і російські союзники довели, що здатні стріляти ракетами навсібіч, не розбираючись", — пишуть у "Телеграм-каналі "Апачі Денсіс".

Зараз ви читаєте новину «Російський літак збили союзники Кремля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі