понеділок, 12 березня 2007 17:15

Російська журналістка попросила захисту в США

Минулої суботи журналістка з Російської Федерації попросила політичного притулку в США. Жінка стверджує, що її намагаються отруїти. Справжнього імені біженки не називають. У ЗМІ вона фігурує як Марія Іванова.

Відомо, що журналістка спеціалізується на тематиці Кавказу. За свою професійну діяльність отримувала нагороди.

Зараз вона стверджує, що за нею постійно стежать. Одного разу навіть побили. Торік у жовтні невідомі проникли у її квартиру. Побачивши зламані замки, перелякана журналістка викликала правоохоронців. Поки на них чекала, випила кави.

Тієї ж ночі прокинулася від нестерпного болю. У неї почала лущитися шкіра. Наступного дня лікарі зі шпиталю повідомили, що в пацієнтки захворювання нирок. Доти подібних проблем зі здоров"ям вона не мала.

— Безсумнівно, мені щось підсипали. Тепер я постійно боюся, — зізнається журналістка.

У своєму помешканні вона змінила усі замки.

США вже погодилися надати їй притулок. У якому місті поселять жінку і де вона працюватиме, не кажуть.

За словами генерального секретаря Спілки журналістів Росії Ігоря Яковенка, з 1993 року за невідомих обставин у країні загинули 214 працівників преси й телебачення.

— У світі ми поступаємося хіба що Колумбії та Іраку, — повідомляє він.

Яковенко пообіцяв, що його організація проведе незалежне розслідування обставин загибелі 51-річного Івана Сафронова і вбивства 48-річної Ганни Політковської.

Перший писав на військову тематику в газеті "Коммерсантъ". Він випав із вікна свого будинку 2 березня цього року. Незадовго до смерті Сафонов перевіряв інформацію про поставки російської зброї до Ірану та Сирії.

Політковська працювала в "Новой Газете". Була відома своїми гострими репортажами з Чечні — критикувала політику Кремля і особисто Володимира Путіна.

Журналістку застрелили 7 жовтня 2006-го, у 54-й день народження російського президента. Характеризуючи її діяльність, Путін сказав, що вплив Політковської на суспільство "був мінімальним". Потім додав, що смерть журналістки завдала країні більше збитків, аніж її статті.

Зараз ви читаєте новину «Російська журналістка попросила захисту в США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі