вівторок, 10 вересня 2013 00:30

"Ризикований експеримент. Треба дуже багато електроенергії"

Вчені й дослідники ядерних технологій та навколишнього середовища розповідають про ризики японського експерименту на "Фукусімі".

Арджун Махіджані, президент Інституту енергетичних та ядерних досліджень, Такома Парк, США:

— Я ніколи не чув про спорудження таких стін. Це наче побудувати крижану дамбу в підземеллі. Спочатку треба заморозити всередині всю рідину. Частина води з атомної станції під землею змішується з розплавленим паливом і стає небезпечною. Думаю, вони будуть її заморожувати чимось подібним на велику морозильну камеру з великою кількістю льодогенераторів. Для цього треба дуже багато електроенергії. Ризикований експеримент. Якщо раптом щось піде не за планом, буде те, що з будь-яким холодильником. Уся ця маса радіоактивного льоду почне стихійно танути. Якщо ж станеться ще один землетрус, не тільки ця вода, а й 330 тонн радіоактивних накопичень виллються в океан.

Кенджзі Кушіда, дослідник японських питань у Стенфордському університеті, США:

— З одного боку, ця стіна — гарна ідея. У першу чергу, держава вкладає великі кошти в розвиток інновацій. Але з іншого, її підносять як остаточне розв'язання проблеми, яку насправді розв'язати майже неможливо. Варто було б розробити кілька альтернативних проектів, а не один, який ще невідомо чи спрацює. Але вибору немає. Провладна партія зробить усе, щоб виграти вибори через три роки.

Джим Сміт, професор, дослідник проблем навколишнього середовища, Портсмутський університет, Велика Британія:

— Витоки з "Фукусіми" викликають занепокоєння. Вони показують, як важко боротися з великими кількостями рідких радіоактивних відходів. Досі викиди в Тихий океан були значно менші. Заборони на риболовлю повністю зруйнували місцеву рибну промисловість. Але рівень радіації в рибі зменшується. Ризик від її споживання невисокий, якщо порівнювати з іншими щоденними небезпеками. Думаю, великої шкоди морським організмам аварія не завдала, хіба що в найближчій зоні навколо заводу. Ми вивчали риб та інші водні організми в озерах поблизу Чорнобильської АЕС. Вплив був мінімальний. Екосистема в радіоактивному ставку-охолоджувачі поряд зі станцією — у нормальному стані.

Зараз ви читаєте новину «"Ризикований експеримент. Треба дуже багато електроенергії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі