понеділок, 03 квітня 2006 18:32

Рік тому помер Іван Павло II

У неділю 2 квітня минув рік із дня смерті Папи Римського Івана Павла II.

У Римі й на батьківщині понтифіка в Польщі у храмах та під відкритим небом пройшли урочисті богослужіння. О 21.37 за місцевим часом, саме тоді, коли торік помер Іван Павло II, Папа Римський Бенедикт XVI звернувся з промовою до присутніх. У Польщі о цій порі повсюди задзвонили дзвони.

До Риму на відзначення річниці смерті Івана Павла II приїхали близько 150 тисяч вірних. Набагато менше у порівнянні з минулорічною двомільйонною громадою прочан. Тому міська влада не дуже переймалася питаннями безпеки і порядку. За кілька вулиць від площі Святого Петра туристи ходили по музеях і спокійно випивали у барах.

У травні минулого року Папа Римський Бенедикт XVI почав процес канонізації Івана Павла II — віднесення його до лику святих. Новий Папа вирішив не чекати 5 років після смерті свого попередника. За правилами католицької церкви, саме після такого терміну дозволяється починати процес.

Однією з основних умов канонізації є чудо. Найчастіше це зцілення хворого, який молився до померлого, якого хочуть канонізувати. Лікарі при цьому не можуть пояснити одужання. Якщо після всіх експертиз керівництво церкви підтвердить факт чуда, слуга Божий стає Блаженним.

Католицька церква зараз вивчає випадок, який може свідчити на користь Івана Павла II. У Франції після молитов до покійного Івана Павла ІІ була зцілена від хвороби Паркінсона літня жінка.

Якщо чудо підтвердять і Івана Павла II зачислять до лику Блаженних, для святості потрібне буде ще одне чудо.

Окрім чудес церква збирає своєрідне досьє на кандидата. До нього входить усе, що ним було написано, а також свідчення близьких і знайомих про його праведне життя і чудеса, до яких він спричинився.

Зараз ви читаєте новину «Рік тому помер Іван Павло II». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі