вівторок, 15 березня 2011 00:45

Радіація піде на Сполучені Штати

Автор: фото: REUTERS/Kim Kyung-Hoon
  Працівники у захисному одязі за допомогою приладів перевіряють рівень радіації на дітях, яких евакуювали із зони біля атомної електростанції ”Фукусіма Дайні”
Працівники у захисному одязі за допомогою приладів перевіряють рівень радіації на дітях, яких евакуювали із зони біля атомної електростанції ”Фукусіма Дайні”

На атомній електростанції "Фукусіма" в Японії сталися два вибухи. Перший, незначний, у суботу. Другий, потужніший — близько 11.00 у понеділок. Вибухи не пошкодили реактора. У радіусі 20 км від станції евакуювали жителів. Тим, хто мешкає далі, порадили не виходити з приміщень. Жителям роздають марлеві пов'язки і таблетки йоду.

— Наслідки вибухів залежатимуть від того, чи вдасться охолодити реактор, — каже 37-річний Юрій Урбанський із Національного екологічного центру України. — Якщо не вдасться і станеться розплавлення радіоактивної зони, то наслідки будуть страшні. Ці реактори не зможуть працювати далі. Навіть якщо вціліє корпус, там все одно буде радіоактивне місиво — сплав ядерного палива перемішаний з уламками. З ним потрібно щось робити. Японці отримали те саме, що і ми на четвертому блоці Чорнобильської АЕС під саркофагом.

Що це означає для України та світу?

— Можна забути всі розмови ядерників про так званий ядерний ренесанс — збільшення потужностей. Ми вкотре побачили: якими досконалими не були б технології, усього неможливо врахувати. І певна комбінація чинників може призвести до проблем.

Після Чорнобильської катастрофи переглянули світові стандарти безпеки. МАГАТЕ зобов'язала дотримуватися їх. Зріс контроль, жорсткішими стали вимоги до людського фактору і технічного обладнання. Можна очікувати, що ці стандарти знову переглянуть. Ймовірно, подорожчає електроенергія.

Радіація може дійти до України?

— Усе залежатиме від метеофакторів. Я бачив карту прогнозу розплавлення ядра реактора, який робили австралійці. За їхніми розрахунками, перша хвиля піде на Сполучені Штати через Тихий океан.

Зараз ви читаєте новину «Радіація піде на Сполучені Штати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі