вівторок, 08 травня 2012 05:45

Проти Путіна вийшли 50 тисяч росіян

Автор: фото з сайта www.fototelegraf.ru
  Боєць ОМОНу тягне до автозаку дівчину під час опозиційного ”маршу мільйонів” у неділю, 6 травня, в російській столиці Москві. Сутички активістів із поліцією сталися біля Болотної площі, коли група мітингувальників спробувала прорватися до Кремля. Затримали 436 людей. 20 правоохоронців дістали поранення
Боєць ОМОНу тягне до автозаку дівчину під час опозиційного ”маршу мільйонів” у неділю, 6 травня, в російській столиці Москві. Сутички активістів із поліцією сталися біля Болотної площі, коли група мітингувальників спробувала прорватися до Кремля. Затримали 436 людей. 20 правоохоронців дістали поранення

436 опозиціонерів затримали російські поліцейські в неділю під час "маршу мільйонів", за даними правоохоронців. В акції взяли участь щонайменше 50 тис. людей. Масові затримання почалися, коли частина протестувальників спробувала прорватися до Кремля. Там вони збиралися дочекатися понеділкової інаугурації Володимира Путіна. 7 травня він утретє став президентом Росії.

Близько 16.00 колона учасників іде під дощем від Жовтневої площі до Болотної. Скандують "Мы здесь власть!".

Голова колони на чолі з опозиційними лідерами 35-річними Сергієм Удальцовим та Олексієм Навальним зупиняються на Болотній перед входом на Великий кам'яний міст. Дорогу їм перегороджують омонівці. Удальцов із Навальним закликають почати сидячий страйк. Кілька десятків людей сідають на землю. Запланований на Болотній площі мітинг організатори скасовують.

— Вважаємо, що час переходити до рішучих дій. Доки нам не нададуть прямого ефіру, ми звідси не підемо, — заявляє Сергій Удальцов.

Багатотисячний натовп зупиняється. Частина протестувальників намагається повалити металошукачі, встановлені перед Болотною площею. Поліція затримує активістів, починається сутичка. У поліцейських летить каміння, порожні пляшки та димові шашки. Одному омонівцю в обличчя розпилюють газ із балончика. О 18.14 Олексій Навальний пише у соцмережі "Твіттер", що: "ОМОН реально бъет людей, которые попадали на землю".

— Моєму чоловікові розбили обличчя. Поліцейські вчепилися до молодого хлопця, а чоловік вступився, — розповідає "ГПУ" тренер зі спортивної гімнастики 45-річна Ірина Граченко. — Хапали дівчат у "балаклавах", навіть якщо ті просто стояли. Кричали: "Можеш попрощатися з університетом і роботою". Двоє скрутили Вітю, ще двоє били. Ми хотіли зняти побої, але в травмпункті лікарка попросила не підставляти її. Поліцейські самі перекрили кілька вулиць, щоб спровокувати тисняву і паніку. Не можу сказати, що людей дуже били. Мені здається, ніхто не постраждав серйозно. Застосовували методи психологічного впливу. Ми, спортсмени, знаємо, як демонструють психологічну перевагу. Постійно вили сирени, поліцейські хапали слабших, тиснули з боків.

Сергія Удальцова, Олексія Навального та ще одного з лідерів опозиції Бориса Нємцова затримали. Учора їх доправили до суду за звинуваченням у "непокорі законним вимогам працівника міліції". Їм загрожує 15 діб арешту. За даними опозиції, всього затримали близько 650 людей.

— Було таке враження, що владі увірвався терпець, — розповідає "ГПУ" учасник акції програміст 34-річний Олександр Табунов. — Колегу ніч протримали в поліції і зранку відпустили. На прощання якийсь начальник сказав: "Кидайте ви все це. Далі буде тільки гірше. Є накази душити будь-які протести. Це було останнє зборище без крові". Але поліція і в неділю руки розпускала. Ми нікого не чіпали, але біля нас почали хапати людей і кидати їх у "бобики". Декого відпустили за кількасот метрів, когось відвезли у відділок.

Під час ходи загинув 26-річний чоловік. Він хотів зняти марш із висоти цифровим фотоапаратом. Виліз пожежною драбиною на рівень шостого поверху будинку, але зірвався, упав і помер від отриманих ушкоджень.

Зараз ви читаєте новину «Проти Путіна вийшли 50 тисяч росіян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі