середа, 30 листопада 2011 05:45

Правозахисника засудили до 4,5 років в'язниці

Білоруського правозахисника 49-річного Алєся Бєляцкого засудили в Мінську за приховування доходів. Нібито тримав гроші на закордонних рахунках. Має відсидіти 4,5 року у в'язниці та відшкодувати державі понад 720 млн руб. Це понад 660 тис. грн. Майно Бєляцкого конфіскують. Алєсь очолював правозахисний центр "Вясна". Каже, гроші йшли на сплату штрафів засуджених білоруських опозиціонерів.

Литовський мін'юст і генпрокуратура Польщі надали виписки з банківських рахунків Бєляцкого, що мали б виправдати його. У Білорусі ці документи використали проти підсудного. Вже під час процесу Литва відкликала свої документи. Представники обох сусідів Білорусі вибачилися, що їхня інформація призвела до засудження правозахисника.

Суд постановив, що з 2007 року по 2010-й Алєсь Бєляцкій не заплатив понад 350 млн руб. податків — це близько 325 тис. грн. Обвинувачення вимагало п'ять років колонії суворого режиму. На процесі як докази використала документи КДБ про те, що центр "Вясна" фінансував білоруську радикальну опозицію.

— Це однозначно політичний вирок, — каже заступник голови центру "Вясна" Валентин Стефанович. — На суді не представили жодних доказів того, що Алєсь Бєляцкій мав особисту вигоду із закордонних рахунків організації.

Соратники Алєся подаватимуть апеляції і планують дійти до комітету з прав людини ООН. Переглянути вирок Бєляцкому вимагають дипломати Євросоюзу та США.

Зараз ви читаєте новину «Правозахисника засудили до 4,5 років в'язниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі