вівторок, 19 червня 2018 07:10

"Повинні піти люди, які довели країну до бідності"

— Єдиним виходом є зміна мирним шляхом команди при владі, а не перестановка на посадах імен і прізвищ, — говорить лідер опозиційної грузинської партії "Європейська Грузія" Давид Бакрадзе 15 червня. Днем раніше парламентська більшість висунула на пост прем'єр-міністра Грузії кандидатуру Мамуки Бахтадзе — міністра фінансів від владної партії "Грузинська мрія". Колишній голова уряду Георгій Квірікашвілі залишив посаду 13 червня. У відставку пішов увесь уряд.

— Причиною є розбіжності між мною та владною командою. Зокрема, щодо економічної політики під моїм керівництвом, — заявив Квірікашвілі. Очолював уряд із грудня 2015 року.

Прем'єр подав у відставку на тлі протестів за чесне розслідування вбивства підлітків у грудні торік. Через отримані в шкільній бійці поранення 11-класник помер дорогою в лікарню, другий — наступного дня. Мітингувальники звинувачували прем'єра в створенні непрозорої системи, якою користуються правоохоронці. Прокуратура покриває винуват­ців і ховає докази вбивства.

Кандидат у прем'єри Мамука Бахтадзе обіцяє продовжити прозахідний курс, розробити нову економічну модель і провести реформи.

Парламентська опозиція не підтримає новий уряд під керівництвом Бахтадзе, заявив представник "Єдиного національного руху" Роман Гоцирідзе.

— Необхідно, щоб у відставку пішли міністри, які пов'язані зі справою вбивства підлітків, силовики й міністр юстиції. Ті люди, які заподіяли країні шкоду. Зробили багато зла, створили несправедливу, насильницьку систему й довели країну до такої бідності, — каже він.

— Кандидат у прем'єри Бахтадзе відповідальний за сьогоднішній економічний провал у країні, — заявив представник "Європейської Грузії" Серго Ратіані.

За останній рік економіка країни зросла більш як на 5%. Прибуток від туризму виріс удвічі. Але ці гроші осідають у кишенях еліти, зростає розрив між багатими й бідними, вважає грузинський економіст Гоча Тутберідзе. Старожилів владної партії, які були опозицією до колишнього президента Міхеіла Саакашвілі, відтісняють молоді менеджери.

Криза управління давно вийшла за межі уряду, вважають експерти. В останні роки виконавча влада розбалансована. Розпорядження кабміну не виконують належним чином.

На фоні нестабільності посилилися позиції колишнього прем'єра Бідзіни Іванішвілі — тіньового лідера нинішньої партії влади. Має проросійську позицію. Він навряд чи обійме пост прем'єра, але може поставити свою людину.

Восени відбудуться останні загальнонаціональні президентські вибори. Потім голову держави обиратиме парламент. Його повноваження будуть обмежені. Парламентські вибори відбудуться 2020-го. Владна "Грузинська мрія" має два роки, щоб виправити свої помилки. Саме це є завданням нового прем'єра, вважають експерти.

Зараз ви читаєте новину «"Повинні піти люди, які довели країну до бідності"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі