вівторок, 26 лютого 2013 06:45

Одяг для Папи Римського шиють у трьох розмірах

Автор: фото: REUTERS
  Кравець тримає червону шкарпетку для майбутнього Папи Римського. Кілька тижнів головні майстерні Рима з пошиття одягу для священнослужителів готують убрання для нового глави римо-католицької церкви
Кравець тримає червону шкарпетку для майбутнього Папи Римського. Кілька тижнів головні майстерні Рима з пошиття одягу для священнослужителів готують убрання для нового глави римо-католицької церкви

У швейній майстерні "Ґаммареллі" в центрі італійської столиці Рим почали кроїти одяг для нового Папи Римського. Оскільки ще не відомо, хто стане новим главою римо-католицької церкви, вбрання шитимуть трьох розмірів: малого, середнього і великого.

28 лютого 85-річний Бенедикт XVI, що очолював римо-католицьку церкву з 2005 року, покине свій пост. Про відречення заявив 11 лютого.

У неділю перед тисячами вірян відслужив свою останню месу на пл. Святого Петра у Римі.

— Господь кличе мене, щоб присвятити себе молитві та медитації. Я не покидаю церкву. Я продовжуватиму служити їй так, як дозволить мені здоров'я і енергія через молитву й роздуми, — каже.

Майстерня, що спеціалізується на пошитті одягу для священнослужителів, невелика. Стелажі заставлені інструментами, кремами для взуття, сувоями тканин і виробами. На полицях стоять портрети попередніх Пап. Поряд із майстернею працює крамниця, де у вітрині виставлені готові одяг і взуття. Час від часу біля неї зупиняються туристи, щоб сфотографуватися на тлі одягу глави католицької церкви.

— Традиція диктує, щоб облачення були трьох розмірів. Ми не вдаємося до фокусів. Усе продумуємо ретельно, — пояснює власник майстерні Філіппо Ґаммареллі, 68 років.

Про ціни на одяг понтифіка не говорить.

— Використовуємо найкращу італійську вовну. Найкращу, а не найбільш рідкісну, — каже кравець Массіміліано Ґаммареллі, 47 років.

Нового Папу оберуть у березні 117 кардиналів на закритому голосуванні у Ватикані. Як тільки це станеться, над Сикстинською капелою здійметься білий дим. Якщо ж він буде чорний — Папу не обрали. Дим утворюється від спалених бюлетенів для голосування і спеціально доданої до них речовини для забарвлення.

Кажуть, останні кілька років Бенедикт XVI не користувався послугами кравців із майстерні "Ґаммареллі", яка шила папське вбрання з 1798-го. Віддавав перевагу майстерні Раньєро Манчінеллі, що розташована за кілька кроків від воріт Ватикану й існує трохи більш як 20 років.

4,5

метра матеріалу йде на рясу Папи. Взимку її шиють із вовни, влітку — з бавовни.

30

ґудзиків на рясі носив Папа Римський Іван Павло ІІ. Це стандартна кількість для такого вбрання. У його наступника ґудзиків було на два менше. Кравці з майстерні "Ґаммареллі" кажуть, Бенедикт XVI був уважніший до деталей.

 

Зараз ви читаєте новину «Одяг для Папи Римського шиють у трьох розмірах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі