четвер, 27 серпня 2009 17:42

Німці купують в Україні органи мертвих

Журналісти німецького журналу "Шпігель" провели розслідування у справі фармацевтичної компанії "Тутоген" із Баварії. Запевняють: та роками купує в Україні органи мертвих людей. Їх перепродає до США для протезування й трансплантації живим людям.

— За плечову кістку платили 42,9 євро (490 грн. — "ГПУ"), за навколосерцеву сумку — від 13,3 євро (160 грн. — "ГПУ"), залежно від розміру, — пишуть у "Шпігелі". — Лише за 2000–2001 роки "Тутоген" придбала органи 1152 померлих.

Німецька компанія співпрацювала з українською фірмою "Біоімплант". Ті брали в родичів померлих письмову згоду на забір органів. Утім, не казали, що з тіл вирізали майже всі кістки й тканини.

Наводять слова жительки Києва Олени Крат. Та розповідає: дала згоду на забір невеличкого фрагменту шкіри свого померлого батька. Натомість із тіла вирізали всі кістки й хрящі.

За підрахунками журналістів, якщо продати всі органи й кістки лише з одного тіла, можна заробити понад $250 тис.

Нині "Тутоген" перевіряє німецька прокуратура. В нашій Україні інформацією "Шпігеля" зацікавилася Служба безпеки України. У Міністерстві охорони здоров"я України запевняють: фірма "Біоімплант" не займається забором органів — виготовляє лише штучні матеріали.

Кілька років тому "Тутоген" співпрацювала з американською компанією "Біомедікал Тіш"ю". Її директора, колишнього стоматолога 45-річного Майкла Мастромаріно засудили до 58 років ув"язнення за торгівлю органами. Він налагодив зв"язки з кількома американськими моргами й похоронними службами. За розтин і забір органів з одного тіла платив $1 тис. Процедуру виконували за 45 хв. Аби родичі померлих нічого не помітили, тіло начиняли пластиком. Потім Мастромаріно нелегально продавав органи фармацевтичним компаніям. На цьому заробив $5 млн.

На суді в липні 2008 року проти нього свідчила американка Дайна Раян. Їй пересадили заражену гепатитом В кістку.

— Його огидні вчинки свідчать лише про жадібність, він поламав життя мені й моїй родині, — каже вона.

Зараз ви читаєте новину «Німці купують в Україні органи мертвих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі