пʼятниця, 13 вересня 2019 05:10

Не стало Роберта Франка

Автор: NYTIMES.COM
  ”Кінопрем’єра. Голлівуд” 1955 року — один із 83 репортажних знімків Роберта Франка з фотокнижки ”Американці”
”Кінопрем’єра. Голлівуд” 1955 року — один із 83 репортажних знімків Роберта Франка з фотокнижки ”Американці”

9 вересня помер фотограф Роберт Франк. Йому було 94 роки. Найбільш відомий як фотограф, хоча також знімав документальні фільми.

Найважливіший доробок Франка — фотокнижка "Американці", видана наприкінці 1950-х.

Роберт Франк походив із єврейської родини. Його батько був німецьким архітектором, матір — громадянкою Швейцарії. Його разом із батьком і братом 1935 року як єврея позбавили німецького громадянства. 1945-го отримав швейцарське.

Вивчав мистецтво фотографії та графіки. Під час війни їздив світом, виконуючи фотозамовлення для преси. 1955 року отримав стипендію Фонду Гуггенхайма, що дозволила подорожувати Америкою.

— Я їжджу штатами. Майже рік. 500 роликів плівки. Я заходжу в поштові відділення, магазини, на автобусні зупинки. Ночую в дешевих готелях. О сьомій ранку йду в найближче кафе. Працюю весь час. Розмовляю мало. Намагаюся бути непомітним, — розповідав про зйомки. В американському Арканзасі Франка арештували й допитали за підозрою в шпигунстві, в іншому штаті шериф дав йому годину, щоб покинути місто. Зробив майже 28 тисяч знімків, 83 із яких увійшли в книжку "Американці". Її вважають однією з найвпливовіших і авторитетніших фотографічних книг XX ст. Передмову до американського видання написав поет і письменник Джек Керуак, із яким фотограф познайомився під час мандрів.

"Біле і чорне — це фарби фотографії. Для мене вони символізують надію і відчай", — казав Роберт Франк.

Зараз ви читаєте новину «Не стало Роберта Франка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі