четвер, 03 грудня 2009 18:40

Знайшли найменшу в світі орхідею

Автор: фото з сайту www.dailymail.co.uk
  Квітка орхідеї за розміром приблизно як голівка сірника. Такий вид знайшли в Еквадорі
Квітка орхідеї за розміром приблизно як голівка сірника. Такий вид знайшли в Еквадорі

Американський ботанік Лу Хост, 51 рік, знайшов найменшу в світі орхідею. Її квітки — 2,1 мм у діаметрі. Дослідник випадково натрапив на неї, коли збирав рослини в заповіднику Серра Канделарія в Еквадорі.

— Помітив мініатюрні квітки поміж корінням інших орхідей. Їхні пелюстки такі тонкі, що просвічуються, — каже він.

Лу Хост народився у США, останнім часом живе в Еквадорі, досліджує нові види рослин. Відкрив понад 70 різновидів орхідей.

Загалом налічують до 35 тис. цих квітів. Їхні розміри коливаються від кількох міліметрів до кількох метрів. Найбільший вид Ваніла Планіфолія виростає до 35 м. Із нього виготовляють ваніль — одну з найдорожчих прянощів.

— Орхідеї у нашому саду є завбільшки від 1 до 60 сантиметрів, — говорить Тетяна Коломієць із київського Ботанічного саду імені Фоміна. — Їх не можна просто пересадити, як огірки. Для орхідеї треба відтворити природні умови: ґрунт, супутні рослини, температуру та вологість повітря. У нашому саду найбільше гібридів — їх вивели для кімнатних умов.

— Диких орхідей в Україні росте близько 60 видів, — каже 43-річна Ірина Тимченко з Інституту ботаніки. Здебільшого в Криму, Карпатах, деякі види є на Рівненщині. В умовах жаркого клімату вони звисають із дерев, а в нас ростуть на вологому ґрунті — в заплавах річок та біля боліт.

Українські орхідеї зазвичай менші, ніж такий самий їхній вид у тропіках. І не такі яскраві, бо мають бути непомітними серед зеленої трави. Деякі види листям подібні до злакових. Якщо орхідеї не цвітуть, навіть спеціалістові важко знайти їх.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли найменшу в світі орхідею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі