вівторок, 19 жовтня 2010 05:58

Найдовший тунель рили 14 років

15 жовтня у Швейцарії завершили будівництво найдовшого у світі — Великого Готардського, на 57 км — тунелю. Його проклали під Альпами. На церемонії відкриття  бурова установка розчистила останні шари ґрунту під альпійською вершиною Ватгіра на глибині 2,5 тис. м.

Залізнично-дорожний тунель відкриють 2017 року. Він сполучатиме південь та північ Європи. Швидкісні потяги за годину долатимуть 250 км. Подорож зі швейцарського Цюриха до італійського Мілана триватиме не 5, а 4 год. Щодня тунелем курсуватимуть до 250 потягів.

Тунель зводили 14 років 2,5 тис. робітників. Восьмеро людей загинули під час будівництва.

До Великого Готардського примикають ще два тунелі: 15-кілометровий залізничний та на 1 км довший автомобільний.

— Завдяки Великому Готардському тунелю поліпшиться екологічна ситуація в Альпах, — каже швейцарський міністр транспорту Моріц Льоєнберґер. — Зменшиться потік автотранспорту на тутешніх трасах.

1994 року 67% швейцарців на референдумі схвалили план спорудження тунелю, щоб зменшити потік вантажівок альпійськими шосе. Віднедавна в Австрії, Франції та Італії почали впроваджувати подібні проекти у східній та західній частині Альпійських гір.

На будівництво Великого Готардського тунелю витратили 10 млрд швейцарських франків — 800 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «Найдовший тунель рили 14 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі