пʼятниця, 15 червня 2018 00:10

Македонія домовилася із Грецією про нову назву

Республіка Македонія погодилася змінити свою назву після 27 років суперечок із сусідньою Грецією. Про це повідомив прем'єр-міністр Зоран Заєв на прес-конференції у столиці Скоп'є ввечері 12 червня. Тепер країна називатиметься Північна Македонія. Це рішення відкриє їй шлях до ЄС та НАТО, вважають експерти.

"Угода гарантує вихід з ізоляції, надає європейську перспективу, — сказав Заєв.

Глава грецького уряду Алексис Ципрас схвалив досягнутий компроміс. В угоді зазначено, що сусіди не мають посягань на територію Греції. Країни також надіслали листи до НАТО та ЄС про те, що конфлікт між ними вичерпано.

16 червня на озері Преспа на кордоні двох країн глави МЗС підпишуть договір про перейменування. Його мають схвалити на засіданнях парламентів та всенародних референдумах.

Президент Македонії Георге Іванов заявив, що не буде підписувати прийнятий парламентом документ. Він містить забагато поступок, говорить. У такому разі угоду повернуть до парламенту. Якщо депутати підтримають її вдруге, Іванов буде змушений підписати.

Суперечка про назву між Грецією та Республікою Македонія почалася 1991 року. Тоді остання вийшла зі складу колишньої Югославії. У Греції є історична область Македонія. Афіни розглядали назву сусідньої країни як посягання на свою цілісність та культурно-історичну спадщину. Категорично відмовлялися визнати її. Вживали варіанти "Скоп'є" — за назвою столиці — або "Колишня югославська республіка Македонія". Греція наклала вето на заявку Македонії на членство в НАТО 2008-го. Через рік блокувала її вступ до ЄС.

2018-го в конфлікт втрутилася ООН. В обох країнах проходили протести під лозунгами "Македонія — лише грецька" і "Ми — македонці". Скоп'є наказало демонтувати всі пам'ятки, присвячені Александру Македонському. Греки вважають його своїм героєм.

Зараз ви читаєте новину «Македонія домовилася із Грецією про нову назву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі