четвер, 06 серпня 2009 19:05

Махмуд Ахмадінежад удруге став президентом Ірану

5 серпня іранський лідер Махмуд Ахмадінежад, 52 роки, офіційно склав президентську присягу. Попри масові протести в усій країні, він удруге став президентом держави.

Церемонія інавгурації проходила в будівлі парламенту в столиці Тегерані. Зала була напівпорожньою — більшість парламентарів бойкотували подію. Посвяту приймав духовний лідер Ірану 70-річний аятола Алі Хаменеі. Ахмадінежад обіцяв захищати віру, основи ісламської революції та конституцію.

Лідери США, Великої Британії, Франції та Німеччини офіційно визнали його президентом. Утім відмовилися надсилати йому привітання з інавгурацією.

— Нікому в Ірані ці поздоровлення не потрібні, — заявив під час церемонії Ахмадінежад.

Під будівлею зібралися протестувальники. Тримали плакати "Ахмаді, ти не мій президент", "Тебе спіткає доля Шаха". Їх відганяли гумовими палицями та сльозогінним газом понад 100 поліцейських. Перекрили станцію метро біля парламенту, майже в усьому місті не працював мобільний зв"язок.

Президентські вибори в Ірані відбулися 12 червня. Переможцем оголосили чинного президент Махмуда Ахмадінежада. Повідомили: він набрав понад 60% голосів виборців. На вулиці вийшли сотні тисяч прихильників опозиційного кандидата 67-річного Мір Хосейна Мусаві. У сутичках із поліцією загинули 30 людей. Сотні — зокрема професори університетів та політики — перебувають у в"язницях. Невдовзі їх судитимуть.

Зараз ви читаєте новину «Махмуд Ахмадінежад удруге став президентом Ірану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі