пʼятниця, 12 липня 2013 07:13

Мафіозі стає менше на сім тисяч щороку

Найсильніший клан японської мафії якудза Ямаґучі-ґумі відтепер випускає власне періодичне видання. Журнал із восьми сторінок не можна передплатити чи купити в кіоску, але його перший номер отримав кожен з близько 28 тис. членів угруповання. Там можна прочитати як про серйозні речі, так і про хобі бандитів.

У редакційній передмові до підлеглих звернувся лідер Ямаґучі 71-річний Кенічі Шинода. Закликав дотримуватися дисципліни і давніх традицій, які допомогли кланові вижити від часу його створення 1915-го. За його словами, у якудзи тепер важкі часи і її члени не мають розслаблятися й покладатися на авторитет, зароблений попередниками, а навпаки, просувати свої інтереси й добиватися прибутків.

У "Журналі Ямаґучі-ґумі" публікують також традиційні японські вірші хайку на сатиричні теми, задачі-головоломки з настільних ігор ґо та сьоґі. У розділі "Люди" — подробиці змагання із риболовлі між лідерами клану.

Не дозволяють відкривати рахунки у банках

Головні клани якудзи не заборонені японськими законами. Вони діють як легальні корпорації й мають штаб-квартири в хмарочосах у великих містах. Крім легального бізнесу з фінансів та нерухомості, угруповання також контролюють азартні ігри, проституцію, наркоторгівлю, видають кредити і діють як рекетири. Останніми роками, однак, влада ухвалює дедалі більше законопроектів, спрямованих проти мафії.

— Вони розуміють, що сьогодні значно важче робити їхні справи. Нові жорсткі правила не дозволяють їм, наприклад, відкривати рахунки у банках чи вкладати гроші в будівництво, — кажуть у Національному агентстві поліції Японії.

Якудзи меншає приблизно на 7 тис. осіб на рік. Зараз її членів налічують понад 63 тис.

Зараз ви читаєте новину «Мафіозі стає менше на сім тисяч щороку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі