вівторок, 07 листопада 2017 05:35

Лідера Каталонії можуть ув'язнити на 30 років

Відсторонений лідер Каталонії 54-річний Карлес Пучдемон здався бельгійській поліції разом із чотирма соратниками.

Суд має вирішити, чи виконувати європейський ордер на арешт політиків. Його напередодні видав Верховний суд Іспанії.

Пучдемон і четверо екс-міністрів у четвер не з'явилися на засідання Верховного суду в Мадриді, під час якого взяли під варту інших колишніх членів регіонального уряду. Їх звинувачують в організації заколоту, підривній діяльності та розтраті державних коштів. За це можуть засудити до 30 років позбавлення волі.

Регіональний парламент 27 жовтня проголосував за проголошення незалежності від Іспанії після референдуму про відокремлення, який організував уряд Каталонії 1 жовтня.

Жодна з країн не визнала незалежність регіону. Центральна влада Іспанії застосувала 155-ту статтю конституції, що призупиняє автономію Каталонії та вводить пряме правління.

Після арешту підозрюваних Бельгія має протягом 60 днів передати їх Іспанії. Якщо заарештовані не висуватимуть юридично обґрунтованих заперечень, їх можуть передати за декілька днів.

Бельгія може відхилити європейський ордер на арешт, якщо є небезпека, що екстрадиція порушить права арештованих політиків. Підставою може стати дискримінація за релігійними, расовими або політичними мотивами. Також — побоювання, що підозрюваний не отримає справедливого судового розгляду в країні запиту.

В Євросоюзі є перелік із 32 злочинів, які можуть стати підставою для видачі, якщо передбачене покарання становить не менше трьох років ув'язнення. Однак ані "заколоту", ані "підбурювання до заколоту" в цьому списку немає.

3 листопада в інтерв'ю бельгійському телебаченню Карлес Пучдемон заявив, що готовий взяти участь у позачергових регіональних виборах у Каталонії, що призначені на 21 грудня. Раніше на прес-конференції в Брюсселі він повідомив, що не планує просити політичного притулку в бельгійської влади. Свій від'їзд із Іспанії пояснив міркуваннями "безпеки і свободи". Сказав, що готовий повернутися, якщо Мадрид гарантує йому справедливий судовий розгляд.

Карлес Пучдемон займав пост президента Каталонії до проголошення незалежності регіону. Вважає себе президентом новопроголошеної "Республіки Каталонія".

Зараз ви читаєте новину «Лідера Каталонії можуть ув'язнити на 30 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі