неділя, 18 червня 2006 14:29

Королева Великої Британії вдруге відсвяткувала своє 80-річчя

Автор: фото: REUTERS/Fiona Hanson
  Син королеви принц Чарльз і її внуки, принци Гаррі та Вільям, піднімаються до собору Святого Павла на урочисте богослужіння
Син королеви принц Чарльз і її внуки, принци Гаррі та Вільям, піднімаються до собору Святого Павла на урочисте богослужіння

Минулого четверга королева Великої Британії Єлизавета II вдруге відсвяткувала свій 80-й день народження. Перший раз його відзначили в колі родини 21 квітня — у той день, коли вона народилася.

Під час четвергового святкування з Єлизаветою II були 32 члени королівської родини. Дружини її сина Чарльза, принцеси Камілли, на урочистостях не було, бо саме поїхала на похорон свого батька, який помер 11 червня.

Так званий офіційний день народження королеви завжди святкують влітку — у день, коли тепла і сонячна погода сприяє вуличним церемоніям і офіційним заходам. Цю традицію двох днів народження започаткував король Едвард VII, який правив країною на початку 1900-х років. Він народився в листопаді, а восени — не найкраща погода для вуличних церемоніальних заходів. Тому монарх вирішив перенести їх на літо.

15 червня вранці біля собору Святого Павла в Лондоні зібралося кілька тисяч британців. Вони прийшли подивитися на королеву, яка в супроводі членів родини відвідала урочисте богослужіння. Більшість підданих тримали над головами мобільні телефони й відеокамери, сподіваючись сфотографувати іменинницю. Найспритніші принесли з собою драбини і спокійно чекали появи королеви. Щоб не втомитися від довгого чекання, деякі прихопили із собою пляжні крісла. Поки Єлизавета II була у храмі, можна було навіть трохи позасмагати.

Після служби відбувся військовий парад і святковий обід на 350 персон. На нього запросили відомих політиків та інших визначних осіб. Обід приготувала команда шеф-кухарів, які вибороли це право, змагаючись у телевізійному шоу.

На трон Єлизавета II зійшла, коли їй було 25. Країною керує вже 54 роки. У дитинстві ж мріяла вийти заміж за фермера і жити в селі.

Зараз ви читаєте новину «Королева Великої Британії вдруге відсвяткувала своє 80-річчя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі