четвер, 27 квітня 2006 19:54

Клонованому собаці виповнився рік

Автор: фото: REUTERS/Lee Won
  Афганський гончак Снаппі живе в Сеульському національному університеті Південної Кореї, де його клонували
Афганський гончак Снаппі живе в Сеульському національному університеті Південної Кореї, де його клонували

Афганський гончак чорної масті відзивається на кличку Снаппі. Цей собака з"явився на світ 24 квітня 2005 року. Тварину клонували в Сеульському національному університеті у Південній Кореї. 29-кілограмовий пес живе в університеті, де й народився. Нещодавно він відсвяткував свій перший день народження.

Снаппі створили, щоб досліджувати собачі хвороби, схожі на людські. Учені однієї з лабораторій Сеульського університету на чолі з професором Ву Сук Хваном узяли клітинний матеріал з вуха трирічного афгана Теі та пересадили в порожню яйцеклітину. Науковці стимулювали її розвиток, а потім запліднили нею собаку породи лабрадор. Сурогатна мати виношувала Снаппі 60 днів, після чого їй зробили кесарів розтин.

Снаппі — єдиний, хто вижив з 1097 собачих ембріонів, виношуваних 123 собаками у лабораторії Сеульського університету. Лише три з них розвинулись у повноцінні зародки. Один загинув унаслідок викидня, а інший помер невдовзі після народження. Снаппі ж став однією із небагатьох клонованих тварин на планеті. 1997 року вчені виростили вівцю Доллі. Згодом були клоновані кішка Сі-Сі, кіт Нікі, щур Ральф, кобила Прометея, олень Дюї та ще кілька тварин. Доллі — перший клонований ссавець — прожила шість років, привела потомство й загинула 2003-го від овечої легеневої хвороби.

Клонування — це створення нового організму з клітини іншого в лабораторних умовах. Учені використовують клонування в наукових цілях, здебільшого — аби вивчити хвороби та можливі способи їх лікування. Клонування людини, тобто створення людського організму з однієї клітини, у більшості країн світу заборонене. Дозвіл на проведення дослідів з клонованими ембріонами людини мають учені університету міста Ньюкасл, що у Великій Британії. Дослідники хочуть знайти спосіб лікування діабету за допомогою клітин ембріонів.

В Україні клонування людини заборонене законом. Штучно створювати тварин вітчизняні вчені також іще не пробували.

Зараз ви читаєте новину «Клонованому собаці виповнився рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі