вівторок, 03 жовтня 2017 07:45

Каталонці проголосували за незалежність від Іспанії

Автор: REUTERS
  Чоловік з хлопцем готують страву з рису та овочів в приміщенні школи в Барселоні в Каталонії напередодні референдуму. Каталонці за добу прийшли на виборчі дільниці, щоб мати можливість проголосувати 1 жовтня. Урядова поліція спробувала закрити декілька з них, бо влада в Мадриді вважає референдум незаконним
Чоловік з хлопцем готують страву з рису та овочів в приміщенні школи в Барселоні в Каталонії напередодні референдуму. Каталонці за добу прийшли на виборчі дільниці, щоб мати можливість проголосувати 1 жовтня. Урядова поліція спробувала закрити декілька з них, бо влада в Мадриді вважає референдум незаконним

1 жовтня в Автономній області Каталонія в Іспанії відбувся референдум про незалежність. У ньому взяли участь 2,3 млн із 5,3 млн осіб, які мають право голосу. У бюлетені мали відповісти на питання "Чи погоджуєтеся ви, що Каталонія має бути незалежною державою з республіканською формою правління?". За відокремлення від Іспанії висловилися 90% виборців.

О десятій ранку в столиці Каталонії Барселоні з'явилися перші жертви сутичок. Урядова поліція спробувала розігнати черги до дільниць. Люди почали збиратися там від сьомої ранку. З піднятими руками намагаються мирно зайти до дільниць. Правоохоронці агресивно відтісняють їх.

Місцева поліція відмовилася перешкоджати каталонцям. Урядовим силовикам вдається закрити кілька дільниць. 73% — працюють. Водночас у Мадриді проходять акції на підтримку єдності Іспанії.

На 20:00 передають про 761 пораненого, з них пару десятків — поліцейські. Мер Барселони стає на захист містян, вимагає відставки прем'єр-міністра. Хвиля хакерських атак на систему голосування паралізує роботу дільниць. Силовики застосовують гумові кулі.

На одній із дільниць, яку блокувала поліція, люди вмовляють правоохоронців відійти. О 20:30 у Барселоні починають монтувати сцену для оголошення результатів референдуму.

Голова уряду Іспанії Мар'яно Рахой виступає з екстреним зверненням до нації. "Сьогодні в Каталонії не відбувся референдум про самовизначення, потрібен діалог", — наголошує.

Держави ЄС поведінку іспанського уряду засуджують обережно. Усі займають вичікувальну позицію.

Лікарі нарахували 844 поранених, із них 33 — силовики. Очевидці кажуть, у районі Сант-Марті загинули троє людей. Повідомлень про постраждалих українців немає.

На світанку 2 жовтня з'являються офіційні результати референдуму від влади Каталонії. Явка становить 42,5%. 90% тих, хто голосував, — за незалежність. Дані передають до парламенту Каталонії. Там питання про незалежність вирішиться остаточно.

— Громадяни заробили право на створення нової незалежної, демократичної, соціальної та правової республіки, — заявляє заступник голови Женералітету — уряду Каталонії Оріол Жункерас. Стверджує, результати референдуму вивели автономну область на поріг незалежності.

Каталонці звинувачують Мадрид у порушенні статті 7 договору ЄС, що обумовлює недоторканність демократичних прав і свобод у країнах спільноти.

Зараз ви читаєте новину «Каталонці проголосували за незалежність від Іспанії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі