середа, 09 червня 2010 02:00

Ізраїль захопив шість суден

6 червня військово-морські сили Ізраїлю привели в порт Ашдод ірландське судно "Рейчел Коррі". Воно намагалося 5 червня прорвати блокаду сектора Ґаза.

Від 31 травня спецназ Ізраїлю захопив шість суден самопроголошеної "Флотилії свободи". Флотилія везла до берегів Сектора Ґази гуманітарну допомогу для палестинців. Під час штурму спецназом Ізраїлю на судні "Маві Мармара" загинули дев"ятеро людей. На інших кораблях військові поранили десятки людей. Більшість убитих ізраїльтянами на судні "Маві Мармара" активістів загинули від численних вогнепальних поранень у голову. Постріли робили майже впритул. Усього з тіл дев"ятьох загиблих витягли близько 30 куль.

Три захоплені спецназом судна "Флотилії свободи" належать Туреччині, два були з прапором Греції, одне — США. У відповідь на дії Ізраїлю Туреччина відкликала посла з Тель-Авіва. Дії Ізраїлю Туреччина назвала "міжнародним тероризмом". Турецька дипломатія раніше не робила настільки різких заяв стосовно цієї країни.

Представники Ізраїлю стверджують, що військових атакували люди на судні.

Із тіл дев"ятьох убитих витягли близько 30 куль

— Коли я зійшов на борт, на мене напали з бітами, залізними трубами, — розповідає один з ізраїльських солдатів. — Зрозуміло, що їхньою метою було викликати конфлікт зі спецназом.

— Нам немає, чого ховати. Ми не будемо заперечувати, якщо в комісії з розслідування буде іноземний представник, — заявив Авіґдор Ліберман, міністр закордонних справ Ізраїлю.

Ізраїль встановив блокаду Сектора Ґази майже три роки тому. Тоді контроль над цією територією отримав екстремістський рух "Хамас". Він веде з Тель-Авівом збройну боротьбу.

Також Ізраїль заявив, що не дозволить прорвати блокаду Сектора.

Ґрета Берлін, одна з організаторів рейду "Флотилії свободи", 27 травня заявляла:

— Головною метою місії є не так гуманітарна допомога, як прорив ізраїльської блокади для півтора мільйона палестинців.

Зараз ви читаєте новину «Ізраїль захопив шість суден». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі