середа, 26 грудня 2012 05:15

Італія залишилася без прем'єра і парламенту

Минулої п'ятниці ввечері подав у відставку італійський прем'єр-міністр Маріо Монті, 69 років. Політик пробув при владі трохи більше року. Він прийшов на зміну медіамагнату й багаторічному прем'єру Сільвіо Берлусконі. Люди сподівалися, що Монті виведе економіку Італії з кризи.

— Ці 13 місяців, що я був при владі, були важкими, але захоплюючими. Наша робота зробила країну надійнішою, конкурентоспроможнішою і привабливішою для іноземних інвесторів, — каже Монті.

Перед тим, як подати президенту заяву про відставку, пожартував, що його рішення не пов'язане з пророцтвом майя про кінець світу. Наступного дня після відставки прем'єра президент Джорджо Наполітано розпустив і парламент.

— Я щойно підписав указ про розпуск парламенту. Закликаю всіх до виваженої і конструктивної виборчої кампанії, — сказав у минулі вихідні Наполітано.

Невдовзі кабінет міністрів повідомив про майбутні дострокові парламентські вибори. Вони відбудуться 24-25 лютого 2013-го. Поки що невідомо чи екс-прем'єр Монті братиме в них участь. Він відкинув пропозицію очолити коаліцію 76-річного Берлусконі, який теж балотуватиметься. До обрання нового парламенту, Монті залишиться виконувати обов'язки глави уряду.

Безпартійний професор економіки Маріо Монті став прем'єром у листопаді 2011-го в розпал економічної кризи. Проводив політику жорсткої економії. Скорочував соціальні витрати і підвищував податки. Через такі заходи італійці неодноразово виходили на протести, вимагаючи відставки непопулярного прем'єра. Про своє бажання звільнитися він заявив 8 грудня на зустрічі з президентом Наполітано. Сказав, що піде, як тільки в країні буде прийнятий бюджет на наступний рік, що зробили минулого тижня.

Зараз ви читаєте новину «Італія залишилася без прем'єра і парламенту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі