середа, 29 липня 2009 17:23

Хворих на СНІД виселяють у окремі колонії

Влада Камбоджі переселяє хворих на СНІД громадян в окремі колонії. Там вони живуть у бараках без води та струму.

У столиці Пномпені понад 50 родин переселили на околиці міста. Пояснили: люди жили незаконно. Мовляв, до хвороби це не має стосунку. Усіх поселили в однокімнатні бараки без належних умов. Кожній родині дали по ділянці землі 3,5х4,8 м. У таких умовах ВІЛ-інфіковані не мають змоги отримувати медичну допомогу та влаштуватися на роботу.

— Я нікуди не скаржилася і не пручалася переселенню, хто я така, що можу боротися із владою, — каже 45-річна Сок Срей Нат. Із чоловіком та 10-річними синами-близнюками вона живе на околицях Пномпеня. Уся родина має вірус імунодефіциту. — Добре, що хоч клаптик землі є. Будемо щось вирощувати й продавати. Тоді не помремо з голоду.

За даними ООН, у Камбоджі із населенням 14 млн осіб вірус імунодефіциту мають понад 75 тис. За дотримання їхніх прав на безплатне лікування та роботу виступають десятки міжнародних правозахисних організацій. Деяким камбоджійцям допомагають знайти роботу за кордоном. Сиротам підшукують родини. 2002 року голлівудська акторка 34-річна Анджеліна Джолі всиновила з Камбоджі 7-місячного Медокса Чівана.

Упродовж років влада Китаю переселяє хворих на проказу (хронічне інфекційне захворювання, що зазвичай вражає шкіру та периферичні нерви. — "ГПУ") та їхні родини у віддалені селища. Усупереч забобонам, хвороба не передається через дотик і в більшості випадків не смертельна. У селищах для прокажених живе понад 200 тис. китайців. Вони відкривають свої школи й лікарні, одружуються та народжують дітей, не виїжджаючи за межі сіл.

Зараз ви читаєте новину «Хворих на СНІД виселяють у окремі колонії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі