пʼятниця, 17 вересня 2010 08:19

Хатня міль живе два місяці

Міль з"явилася на Землі майже 100 млн років тому. Вона селилася в кублах та в шерсті динозаврів. Харчувалася хутром, пір"ям, лускою. Сьогодні існує понад сотню різновидів цих метеликів. Одні можуть прогодуватися у природі, інші — тільки в помешканнях.

— У квартирах живе шубна, сукняна, меблева, грибна, зернова міль, вогнівка, — каже 71-річна Злата Гершензон з Інституту зоології ім. Шмальгаузена. Вона півстоліття вивчає життя молі. — Ззовні метелики дуже схожі, але вони різні. Наприклад, міль, яка їсть шуби і синтетику, на вулицю не потикається. А зернова селиться в крупах іще на зерносховищах. Шуби їй не смакують.

У помешканнях міль живе переважно два місяці. Їсть лише перші два тижні, коли є гусінню. Літають самці. За запахом знаходять партнерку для спарювання. Самки заважкі, аби піднятися в повітря. Вони сидять по закутках і відкладають яйця. За тиждень — від 50–300 штук. За рік устигають розвинутися чотири покоління молі. Вони з"їдають до десятка кілограмів хутра, шерсті чи сукна. На зиму залягають у сплячку лише ті метелики, яким холодно. Ховаються у щілинах, біля труб, у підвалах.

Літають самці. Самки заважкі, аби піднятися в повітря

— Міль навчилася їсти синтетику з 1970 року. Радянські вчені повернулися з Японії у штучних футболках. Нитки в них були схожі на бавовняні, тож міль спершу не розібрала тканини. А потім до неї звикла. Того ж року на космодромі Байконур для ізоляції дротів почали використовувати синтетичні матеріали. У них теж розмножилися метелики. Із Ленінграда навіть викликали вченого, аби визначив, яка міль поїла начиння ракетних установок.

Інший випадок трапився при перевезенні партії шоколаду до Казахстану. В пункті призначення отримали потерть. А в роки перебудови в кабінеті міністрів стояли крісла з кінським волосом усередині. В них завелася міль. Першими про неї дізналася делегація індусів. Перед ними по килиму повзло багато гусені. Для боротьби із комахами викликали фахівців з Інституту зоології.


Чого боїться міль

Спеки. За температури понад 35°С вона гине. Тому для її знищення одяг прасують, сушать на сонці.

Холоду. Залягає у сплячку за кількох градусів тепла. Мінусової температури не витримує. Через те в ломбардах шуби зберігають у величезних морозильних кімнатах.

Води. Дощ і волога молі не заважають. Проте плавати вона не вміє. У краплі води тоне.

Хімікатів. Меблеву міль нищили нафталіном. Зараз він заборонений через шкідливість для людини. Спеціалісти радять убивати метеликів у шафах та меблях оцтово-етиловим ефіром, "Рейдом". Із килимовою можна боротися "Ванішем". Рослинні засоби, такі як лаванда, часник, каштан, від молі не допоможуть.

Задухи в скляних банках. Уся міль у банці житиме під самою кришкою.

Зараз ви читаєте новину «Хатня міль живе два місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі