вівторок, 29 листопада 2016 05:55

Фідель Кастро пережив найбільше замахів

Автор: REUTERS
  Фідель Кастро правив Кубою з 16 лютого 1959 року до 24 лютого 2008-го
Фідель Кастро правив Кубою з 16 лютого 1959 року до 24 лютого 2008-го

Увечері в п'ятницю 25 листопада помер 90-річний Фідель Кастро. Тіло, за бажанням колишнього лідера Куби, кремували вранці в суботу.

Фідель Кастро здобув юридичну освіту в Гаванському університеті. Під час навчання почав займатися політикою ­1955-го в Мексиці формував революційні ­загони. Очолював Кубу майже півстоліття — із 1959 року до 2008-го. До влади прийшов після падіння режиму Фульхенсіо Батісти. На Кубі ввели однопартійну систему. Всю власність і промисловість націоналізували. Діяла таємна поліція. Кордони закрили. Режим Кастро підтримував Радянський Союз. 1962-го на острові розмістили радянські балістичні ядерні ракети. Після переговорів СРСР і США їх прибрали. Два роки тому Росія списала $31,7 млрд кредитів Кубі.

Владу Фідель передав братові Раулю. Разом воювали в повстанській армії під час революції. Пізніше передав і повноваження прем'єр-міністра через важке захворювання шлунка. Востаннє з'явився на публіці 13 серпня — на своє 90-річчя. Перед тим виступав на з'їзді Комуністичної партії у квітні.

— Скоро я піду за всіма. Смерті не боюся. Те, що я так довго прожив, не моя заслуга. Так захотіла доля. Кожному з нас настає час іти. Але ідеї кубинських комуністів житимуть вічно, — сказав тоді.

Фідель Кастро пережив 638 замахів на убивство, за словами керівника його особистої охорони. Підсовували отруєні сигари, хотіли підірвати у воді, підкладали бомби у взуття, наймали снайперів, намагалися заразити смертельними хворобами. Жоден замах серйозно не зашкодив Фіделю. Кастро внесли до Книги рекордів Гіннеса як людину, що пережила найбільшу кількість замахів. Ініціатором більшості називають ЦРУ.

Офіційно кубинський лідер був одружений раз. Має від цього шлюбу сина. Біографи приписують йому щонайменше 10 коханок і близько 20 дітей.

За час правління Фіделя Кастро з країни втекли понад 1 млн людей.

29 березня 1990-го на Кубі відкрили медичну програму для українців, які постраждали від аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Лікуватися туди поїхали 21 тис. дітей і 4 тис. дорослих.

Зараз ви читаєте новину «Фідель Кастро пережив найбільше замахів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі