вівторок, 19 серпня 2008 16:42

Британці побудують гігантську припливну електростанцію

На півдні Великої Британії на річці Северн планують спорудити найбільшу в світі припливну електростанцію. Вона забезпечуватиме електроенергією майже 5% території країни.

350-кілометрова річка Северн має найбільшу припливну потужність у світі. Вода у ній може підійматися до 15–18 м. Гирло наповнюється й спадає двічі на день. Така різниця між припливом та відпливом є на Северні та в затоці Фанді в Канаді.

Планують побудувати 16-кілометровий бар"єр, що розділятиме пролив між південною Англією та південним Уельсом. Тут працюватимуть 10 турбін діаметром 9 м. Вони вироблятимуть 8,6 ГВт електроенергії. Потужність дорівнюватиме восьми атомним електростанціям. Будівництво обійдеться в 15 млрд євро (приблизно 110 млрд грн).

На відміну від АЕС, припливна електростанція не шкодитиме довкіллю викидами вуглекислого газу. Однак 10 організацій із охорони навколишнього середовища виступили проти будівництва. Екологи попереджають: зведення станції загрожує перелітним птахам, які зупиняються восени та навесні, а також лососеві, морському оселедцеві й вуграм. Замість ПЕС пропонують спорудити вітряні та сонячні електростанції.

Зараз ви читаєте новину «Британці побудують гігантську припливну електростанцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі