пʼятниця, 16 листопада 2012 05:45

"Біля мого дому було п'ять крамниць. Усі їх зачинили"

Автор: фото: REUTERS
  Поліцейський намагається затримати учасника протесту 14 листопада в Мадриді. Загальний страйк в Іспанії почався вночі. За день поліція заарештувала понад 60 мітингувальників. З пораненнями до лікарень потрапили 34 людини, половина з них — правоохоронці
Поліцейський намагається затримати учасника протесту 14 листопада в Мадриді. Загальний страйк в Іспанії почався вночі. За день поліція заарештувала понад 60 мітингувальників. З пораненнями до лікарень потрапили 34 людини, половина з них — правоохоронці

— Афіни, Рим, Мадрид, Лісабон, ану негайно на вулицю! Нема чого чекати. Освіта, здоров'я, електрика, вода — не особливі привілеї. Вони повинні завжди належати народу, — скандують близько полудня у середу в грецькій столиці Афіни.

Там на протест проти державних заходів економії вийшли понад три тисячі людей. У кожного в руках грецький, португальський чи іспанський прапор. Кілька сотень греків прямують до будівлі уряду. Тримають великий плакат: "Зупинимо жорстку економію". У цей час такі самі протести відбуваються в Іспанії, Португалії та Італії.

— Я тут, щоб мені підвищили пенсію. Так далі тривати не може. Отримую 650 євро на місяць. Коли стягують усі податки — залишається всього 400 євро, — говорить літня італійка в центрі Мілана. На наші гроші вона має понад 4 тис. грн.

У Мадриді на час протесту власники зачинили більшість магазинів, не працює столичне метро, на роботу не вийшли 90% медиків. У Португалії зупинилися заводи, не працює громадський транспорт.

— Греки страйкують, бо звикли жити добре: смачно їсти, багато подорожувати, мало працювати. Коли почалася криза, багатьом урізали робочий час. Від цього зменшилася платня, бо її нараховують погодинно. 13-ту зарплату, яку раніше давали кожному на Різдво, зменшили вдвічі. Про 14-ту — півзарплати на Великдень — можна забути. Середній заробіток 500 євро. Бензин коштує, як і проїзд в автобусі, 2 євро, — розповідає "ГПУ" Георгій Павлідіс, що зараз працює у Москві, переїхав туди кілька років тому. — Рік тому я їздив до родичів у Грецію. Біля мого дому по периметру раніше було п'ять крамниць, що продавали дрібниці: цигарки, напої, газети. Їх усі зачинили. Власникам стало невигідно платити високу оренду, коли люди нічого не купують, бо економлять. Припинили працювати тисячі ресторанів, бо нема відвідувачів. Переважно від кризи страждає малий бізнес.

Криза у Греції, вважає Георгій Павлідіс, почалася 2004-го, коли в країні відбувалися Олімпійські ігри.

— Влада позичила величезну суму, щоб підготуватися. Думали, окупиться. Не вдалося, бо чиновники звикли красти державні кошти. Та все-таки у Греції жити легше, ніж у Росії. У Греції навіть тепер прибиральниця отримує десь 450 євро на місяць. Може винайняти двокімнатну квартиру за 200 євро. У Москві прибиральниця має в середньому 15 тисяч рублів (3800 гривень), а оренда однокімнатки — щонайменше 20 тисяч (5000 гривень).

У понеділок міністри фінансів країн Єврозони дали Греції два роки на проведення економічних реформ. Напередодні тамтешній парламент прийняв новий бюджет на 2013 рік. Серед його головних пунктів: пенсію уріжуть на 5-15%, піднімуть пенсійний вік із 65 до 67 років, скоротять компенсації при звільненні.

 

Жінка вистрибнула з вікна

У Іспанії через економічну кризу за останні два місяці почастішали випадки самогубств.

Наприкінці минулого тижня 53-річна Амая Егана вистрибнула з вікна, коли побачила судових виконавців. Вона в кредит купила квартиру на четвертому поверсі багатоповерхівки в місті Більбао. Її хотіли виселити, бо не мала чим виплачувати позику.

— Ми не знали, що вона в боргах. Завжди усміхалася й здавалася безтурботною, — кажуть сусіди.

У жовтні повісився безробітний на прізвище Домінго. Через борги суд продав його будинок. Тіло знайшов брат у дворі біля газетного кіоску.

 

Зараз ви читаєте новину «"Біля мого дому було п'ять крамниць. Усі їх зачинили"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі