пʼятниця, 12 жовтня 2012 06:30

Бідзіна Іванішвілі хоче бути при владі два роки

Автор: фото з сайта www.mysanantonio.com
  Грузинський політик та олігарх Бідзіна Іванішвілі спілкується із журналістами у своїй резиденції Урекі неподалік Батумі на Чорному морі. Він пообіцяв, що жоден з міністрів Саакашвілі не увійде до нового уряду
Грузинський політик та олігарх Бідзіна Іванішвілі спілкується із журналістами у своїй резиденції Урекі неподалік Батумі на Чорному морі. Він пообіцяв, що жоден з міністрів Саакашвілі не увійде до нового уряду

До 2011-го Бідзіна Іванішвілі майже не з'являвся на людях. Волів називатися Борисом — так його і знали на Заході та в Росії. Користувався також прізвищем Іванов. У жовтні торік заявив, що хоче створити партію і взяти участь у парламентських виборах. Після цього публічно повернув собі грузинське ім'я Бідзіна. Партію формально очолила адвокат Манана Кобахідзе, бо Іванішвілі позбавили грузинського громадянства.

У квітні цього року він засновує рух "Грузинська мрія — демократична Грузія". У червні тбіліський суд штрафує Бідзіну Іванішвілі на $90 млн за підкуп виборців у місті Кутаїсі. Там активісти "Грузинської мрії" нібито роздавали листівки з обіцянками великих грошових подарунків у разі своєї перемоги. Згодом суму штрафу скорочують до $45 млн. Іванішвілі відмовляється платити і це. Тоді держава заарештовує його акції у двох компаніях, щоб виставити їх на продаж. За місяць Бідзіна оголошує, що заплатив штраф. У серпні суд знову штрафує його на понад 20 млн ларі — близько $12 млн, за пожертвування на рахунок створеної ним коаліції.

Після перемоги "Грузинської мрії" Бідзіна Іванішвілі заявляє, що підтримує вступ Грузії до Європейського Союзу й НАТО. Водночас хоче нормалізувати відносини з Росією. На його погляд, окуповані Москвою Абхазія та Південна Осетія самі повернуться до Грузії, коли вона стане економічно привабливою для них. У розв'язанні війни 2008-го звинувачує президента Михаїла Саакашвілі.

Бідзіна оголосив, що при владі хоче протриматися два роки. За цей час проведе всі необхідні реформи.

— Дурниця казати, що Іванішвілі — агент Кремля. Агент мав би діяти приховано, а він увійшов у політику й одразу заявив, що Росія демократичніша за Грузію, — каже Гіга Бокерія, секретар ради нацбезпеки Грузії.

— Іванішвілі? Він як граф Монте-Крісто. Я лише раз із ним зустрічався. Він не любить бути на виду. І не має жодних політичних амбіцій узагалі, — казав 2008-го президент Михаїл Саакашвілі в інтерв'ю англійському журналісту.

Із 2003-го, відколи мільярдер повернувся до Грузії, він став найбільшим у країні інвестором і меценатом.

До рідного села Чорвила, в якому знову поселився, Бідзіна Іванішвілі проклав газопровід і швидкісну автотрасу. Коли односельці почали скаржитися на шум, звів для них нові будинки подалі. Собі збудував дім поряд із батьківським, із приватним заповідником. Там зібрані рідкісні рослини й тварини: багато порід папуг, фазани, тукани, рожеві фламінго і райські птиці, усі породи лебедів, диких качок, сім порід гусей, пінгвіни. Також у заповіднику є лемури, кенгуру, антилопи, олені, козулі, зебри.

Бідзіна Іванішвілі профінансував реставрацію Тбіліського концертного залу, Батумського дельфінарію. Вклав понад $30 млн у будівництво кафедрального собору "Самеба" та відремонтував понад 200 церков.

2007-го для Бідзіни Іванішвілі завершили спорудження бізнес-центру зі скла й металу на горі Мтацмінда над ботанічним садом у Тбілісі. Його спроектував японський архітектор Сіна Такамацу. Центр включає гостьовий будинок, тренажерну й танцювальну зали, кілька приміщень для конференцій, басейн, критий тенісний корт. Навколо в садах стоять скульптури найвідоміших сучасних митців. Увесь комплекс коштував близько $50 млн. Його охороняють люди в чорних уніформах.

Під час передвиборної кампанії Бідзіна заявив, що вклав $1,6 млрд у реформи Михаїла Саакашвілі, зокрема оновлення поліції та армії:

— Я це робив легально, перерахувавши гроші в бюджет країни. Маю всі документи, які це підтверджують.

На Заході Бідзіну Іванішвілі знають як колекціонера, який часто переплачує за твори мистецтва. 2006-го на аукціоні "Сотбіс" купив за $95,2 млн картину Пабло Пікассо "Дора Маар з кішкою", хоча полотно оцінювали в $60 млн.

Зараз ви читаєте новину «Бідзіна Іванішвілі хоче бути при владі два роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі