вівторок, 01 березня 2011 02:30

Ассанжа передадуть Швеції

— Ассанж підлягає екстрадиції. Його відправлять до Швеції. Там Джуліан відповість за свої злочини, — заявив лондонський суддя Говард Ріддл.

Минулого четверга у британській столиці Лондоні пройшло судове засідання у справі засновника сайта "вікілікс" 39-річного Джуліана Ассанжа. Суд постановив, що австралійця передадуть Швеції. Там його звинувачують у злочинах сексуального характеру.

— Висунуті проти мене звинувачення ніхто не розглядав по суті. Мене судитимуть через політику, — сказав Ассанж, коли вийшов із судової зали. Додав, що для нього рішення суду цілком очікуване й адвокати готові подавати апеляцію.

У суботу колишній президент США Джордж Буш заявив, що відмовляється від участі у бізнес-конференції в американському місті Денвер. Не приїде, бо на конференцію запросили засновника "вікілікс".

Ассанжа затримали у Великій Британії у грудні торік. Європейський орден на арешт видали у Швеції. Скаргу до поліції на австралійця подали двоє жінок. Одна говорить, що просила скористатися презервативом під час сексу, але той відмовився. Друга стверджує, що Ассанж примусив її до сексу, коли вона спала. Додала, що австралієць був без презерватива. Прокурори кажуть, що за таке у Швеції може отримати до чотирьох років в'язниці.

Захист Ассанжа заявляє, що звинувачення мають політичний характер. Наприкінці минулого року австралієць виклав на своєму сайті понад 250 тис. секретних документів. Їх надсилали американські дипломати з різних країн до Вашингтона. Частина листів стосувалася війни в Іраку та Афганістані. У деяких були образи особистого характеру щодо світових лідерів і критика їхньої поведінки.

Зараз Ассанж під домашнім арештом у Лондоні.

Зараз ви читаєте новину «Ассанжа передадуть Швеції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі