середа, 18 липня 2012 05:00

Японці у 36-градусну спеку протестували проти атомних електростанцій

Автор: фото: REUTERS
 

У понеділок понад 100 тис. японців вийшли у столиці Токіо на демонстрацію проти того, що влада вирішила поновити роботу атомних електростанцій. Мітингувальники перекрили одну з центральних вулиць. У першому ряду йшли нобелівський лауреат із літератури Кендзабуро Оє, композитор Рюїчі Сакамото та художник Йошимото Нара.

Минулого місяця прем'єр-міністр 55-річний Йосіхіко Нода заявив: щоб уникнути дефіциту електроенергії й удару по економіці, слід перезапустити 50 ядерних реакторів, які зупинили по всій країні після минулорічної аварії на АЕС "Фукусіма". Два з них, на станції в містечку Ой, запрацювали знову. Це обурило противників ядерної енергетики.

— Уряд дозволив перезапустити реактори в Ой і планує ввімкнути інші. Це нас ображає. Ми повинні завадити його планам, — говорить 77-річний Кендзабуро Оє.

Акція стала найчисленнішою із-поміж протестів щодо ядерної енергетики в Японії. Вони тривають понад рік, відколи в березні 2011-го руйнівний землетрус і цунамі спричинили ядерну катастрофу на "Фукусімі". До аварії атомна енергія покривала 30% потреб країни.

— Температура сягнула рекордно високої позначки, — сказав прем'єр Нода, маючи на увазі демонстрацію та 36-градусну спеку. — Ми маємо поміркувати, чи справді можемо обійтися без ядерної енергії.

Сьогодні, за опитуваннями, близько 70% японців проти цього виду енергетики.

Зараз ви читаєте новину «Японці у 36-градусну спеку протестували проти атомних електростанцій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі