четвер, 02 червня 2011 09:27

Африканці закручують дреди на кізяках і сечі

У колумбійському місті Калі на фестивалі африканських зачісок 50 перукарів заплітали волосся у косички, дреди та брейди.

— Важко було знайти людей, які погодилися б сісти у перукарське крісло під час такого конкурсу, — каже 54-річний Максімо Теварі, голова журі фестивалю. — Усі бояться, що після дредів волосся доведеться відрізати. Ледь назбирали півсотні сміливих.

Максімо робить африканські зачіски 10 років.

— Я проходив стажування в Конго. Там, перш ніж туго заплести волосся, його намочують сечею. Деякі африканські племена дреди закручують на кізяках, жирі та глині. Учасників змагань просив брати із собою тільки косметичну пінку для волосся і лак.

62-річна Інга Морено плете башту на голові 17-річної Саманти:

— Африканські жінки приділяють зачісці більше часу й уваги, ніж одягу. Вони можуть ходити голими, розмальовувати тіло глиною, але зачіска завжди неперевершена. Уночі навіть спати лягають на спеціальних підставах для голови. Щоб у такій зачісці не завелися комахи, волосся змазують олією або обтирають вапном.

В Ефіопії жінки коротко стрижуться, виголюють тім'я та скроні, а з маківки на обидва боки спускають дрібно заплетені кіски. У Намібії дівчата пишні коси ховають під тюрбаном. У деяких племенах країни після народження первістка жінка вистригає на голові гребінь. Носить його до зрілості сина. Якщо у родині помирає господар, дружина робить зачіску вдови — закручує волосся у пучок і покриває тканиною. Жінка вождя племені носить на голові кубло з декількох ярусів, прикрашене іклами собак і кольоровим пір'ям.

Перукарка з Уругваю Міла Радрігес, 49 років, заплітає 300 косичок за 3 год. Їй допомагають дві молодші помічниці.

— Жінки заплітали косички, щоб вони стирчали в різні боки, наче сонячні промені. Коли волосся жирніє, косички закручують у джгути, укладають у вигляді петлі. У деяких племенах є професійні перукарі-лікарі. Вони миють і розчісують волосся великими дерев'яними гребінцями. Фарбують за допомогою глини і соків рослин.

Іншій клієнтці Міла робить брейди. Два пасма скручує спіраллю або обплітає навколо. Брейди схожі на дреди.

— Плести не обов'язково у коси. Можна завертати у "ковбаски", "мотузочки" і "джгути". Носити їх мають право усі члени африканських племен. Дреди може заплітати тільки той, хто заслужив на це — переміг якогось звіра або звалив найбільше дерево у лісі.

В Америці і Європі такі зачіски зазвичай робить молодь — перед поїздкою на море, у спеку. Тоді волосся не прилипає до тіла.

— Минулого тижня я робила дреди канадці 48-річній Патрисії, — згадує Міла. — Просила її добре подумати. У такому віці вони пасуватимуть не кожній. Якщо ви зробили таку зачіску, будьте готові стати центром уваги. Доведеться переглянути свій гардероб, взуття, прикраси й навіть манеру поведінки. Голову з дредами миють раз у місяць. Краще не розплітати їх самостійно. Можна заплутати коси так, що доведеться зістригати.

"Їжака" на голові у колумбійця 40-річного Мілоса робить американка Хельга Карбо, 42 роки. Його волосся стирчить у різні боки. На голову перукарка виливає півфлакона пінки. Розкуйовджені пасма фарбує у чорний колір.

— Це чоловіча зачіска африканського племені боран. Африканці змазують волосся смолою. Я пожаліла свого клієнта. Після смоли він навряд чи відмив би голову. Довелося б голитися.

Зараз ви читаєте новину «Африканці закручують дреди на кізяках і сечі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі