середа, 03 червня 2009 18:42

66-річна британка завагітніла в Україні

Автор: фото з сайту www.dailymail.co.uk
  Елізабет Едені після операції із штучного запліднення повернулася до Британії. Там народила хлопчика вагою 2 кілограми 350 грамів
Елізабет Едені після операції із штучного запліднення повернулася до Британії. Там народила хлопчика вагою 2 кілограми 350 грамів

Елізабет Едені, жителька англійського містечка Ліндгейт, народила дитину у 66 років. Найстарша мати у Великій Британії зробила штучне запліднення в Україні.

Розлучена Едені давно мріяла про дитину. До спеціалістів із штучного запліднення зверталася 20 років тому. Ті відмовили: вважали, що не зможе виносити дитину.

— Справа не у віці, а в тому, як я почуваюся, — казала засмучена англійка. — Іноді на 39, іноді — на 56 років.

Жінці вдалося завагітніти в одній з українських клінік, і вона повернулася додому. В останні тижні перед пологами продовжувала працювати на фірмі, яка займається текстилем. Лікарі повідомили, що в Едені буде син. У будинку вартістю 600 тис. фунтів (близько 7,5 млн грн. — "ГПУ") з"явилися усі необхідні для немовляти речі. Елізабет найняла няню.

Минулого тижня їй зробили кесарів розтин у клініці британського міста Кембридж. Хлопчик вагою 2 кг 350 г народився здоровим. Породілля назвала його Джоліон, — що означає "молодий серцем".

У Британії медики не беруться робити штучне запліднення жінкам віком від 50 років. Це небезпечно для здоров"я пацієнтки. Хоча офіційно це не заборонено.

— В Україні немає закону, який регламентував би, до якого віку жінка може зробити штучне запліднення, — каже головний лікар київської клініки репродуктивної медицини "Неомед" Володимир Котлік, 37 років. — Є тільки накази Міністерства охорони здоров"я. Вони рекомендують обмежувати такі операції для літніх жінок.

На думку лікаря, 66-річній пацієнтці необхідна консультація психолога, а можливо й психіатра.

— Жінка може не усвідомлювати ранній початок психічних розладів. Я 10 разів подумав би перед тим, як переносити ембріони жінці за 55. В такій віковій групі поширені серцево-судинні захворювання, онкопатології, зрушення у центральній нервовій системі, які закінчуються інсультом. У 66-річної жінки може бути весь цей букет, хоч почувається вона на 38 років, — пояснює Володимир Котлік. Найстаршій його пацієнтці було 49 років. — У жінок за 50 не може бути повноцінних яйцеклітин. Тому британці пересаджували донорські ембріони. Моя повага доктору, який зміг підготувати організм 66-річної Елізабет так, що він сприйняв плідне яйце.

Середня вартість штучного запліднення в Україні — близько 22,8 тис. грн із ліками. В країні працюють близько 25 клінік, де роблять такі операції.

Зараз ви читаєте новину «66-річна британка завагітніла в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі