четвер, 17 березня 2022 21:05

Спецтема: Війна Росії проти України

"За три тижні росіяни втратили більше солдатів, ніж США за 20 років в Іраку та Афганістані" – що пише про нас світова преса
5

Масові втрати в російських військах деморалізують російську армію та відбивають бажання воювати. Водночас Росія створила гуманітарну катастрофу в Маріуполі та бомбардує місця, де ховаються цивільні, вдаючись все частіше до військових злочинів. А президент США Джо Байден і Конгрес США вже назвали Володимира Путіна "військовим злочинцем". Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"У міру зростання кількості загиблих у російських військах, їх бойовий дух стає проблемою", The New York Times, США

За 36 днів боїв американців проти японців на Іводзімі під час Другої світової війни загинуло близько 7000 морських піхотинців США. Тепер, за 20 днів після того, як Путін вторгся в Україну, за оцінками американської розвідки, збройні сили Росії вже втратили більше солдатів.

Путін посадив під домашній арешт двох високих співробітників розвідки. Вони відповідали за політичну інформацію та створення мереж підтримки в Україні

За найконсервативнішою оцінкою, понад 7000 російських військових загинули, що більше, ніж загальна кількість військових США, убитих за 20 років в Іраку та Афганістані.

За словами офіційних осіб США, ця приголомшлива кількість лише за три тижні боїв має наслідки для боєздатності російських підрозділів, включаючи солдатів танкових підрозділів. Пентагон каже, що 10% втрат, включаючи вбитих і поранених, одного підрозділу робить його нездатним виконувати бойові завдання.

Автор: Getty Images
  Український солдат використав протитанкову зброю, щоб знищити російську машину в Ірпені
Український солдат використав протитанкову зброю, щоб знищити російську машину в Ірпені

Зараз, коли у війні в Україні беруть участь понад 150 тис. російських військових, російські втрати, включаючи приблизно до 21 тис. поранених, близькі до цієї позначки. Російські військові також втратили у боях щонайменше трьох генералів.

Пентагон каже, що велика кількість загиблих, що зростає, може зруйнувати волю до продовження бойових дій. Результат, за їхніми словами, відображено у звітах розвідки, які високі чиновники в адміністрації Байдена читають щодня. У недавньому звіті основна увага приділялася низькому моральному духу російських військових. Описувалося, що солдати просто кидають свої бойові машини та йдуть у ліс.

Автор: NYT
  Українські військові патрулюють Київ
Українські військові патрулюють Київ

Американські чиновники кажуть, що їхні дані щодо загиблих російських військ неточні та складені на основі аналізу ЗМІ. Українські дані – близько 14 тис. осіб. Російські цифри – 498.

Високий рівень втрат багато в чому пояснює, чому така хвалена російська армія значною мірою застопорилася в межах Києва.

Такі втрати впливають на бойовий дух. Солдати не розуміють, за що воюють", - сказала високопоставлений представник Пентагону Евелін Фаркас.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рашисти несуть втрати, перегруповуються і хочуть блокувати столицю - Міноборони

Путін дедалі частіше дивиться у небо, щоб атакувати українські міста, житлові будинки, лікарні та школи. Повітряне бомбардування допомогло замаскувати погані дії російських військових на землі. Президент Зеленський заявив цього тижня, що на війні загинуло близько 1300 українських солдатів.

Наприкінці минулого тижня російські джерела новин повідомили, що Путін посадив під домашній арешт двох високих співробітників розвідки. Вони відповідали за політичну інформацію та створення мереж підтримки в Україні. Вони казали Путіну те, що він хотів почути про те, як розвиватиметься вторгнення.

Росіяни можуть чути тільки те, що Путін хоче, щоб вони чули про його "операцію", яку він відмовляється називати війною

Самі росіяни можуть чути лише те, що Путін хоче, щоб вони почули про його "операцію" в Україні, яку він відмовляється називати війною чи вторгненням. Від початку він залізно контролював ресурси новин Росії. Державні ЗМІ не повідомляють про більшість втрат і зводять до мінімуму новини про руйнування, які завдає російська армія.

Але деякі росіяни мають доступ до віртуальних приватних мереж VPN і можуть отримувати новини з Заходу.

"Не вірю, що він зможе нескінченно відгороджувати росіян від правди. Особливо в міру того, як реалії почали протикати кулю. Реалії про вбитих і поранених, і їх кількість, що зростає. Реалії економічних наслідків для пересічних росіян. Реалії жахливих сцен бомбардувань лікарень та шкіл в Україні. А також жертв серед цивільних", – заявив директор ЦРУ Вільям Бернс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ФСБ затримала заступника директора Росгвардії - журналіст Bellingcat

Новини про загибель генералів просочуються спочатку від українців, потім їх підтверджують офіційні особи НАТО. Це командувач Східного військового округу Росії, генерал-майор Андрій Колесніков. Це перший заступник командувача 41-ї загальновійськової армії, генерал-майор Віталій Герасимов. Це заступник командувача 41-ї загальновійськової армії, генерал-майор Андрій Суховецький.

Західні офіційні особи кажуть, що близько 20 російських генералів були в Україні, і вони просунулися ближче до фронту, щоб підняти бойовий дух.

"Три генерали - шокуюча цифра", - сказав колишній посол США в Росії Майкл Макфол.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українська позиція перемогла" – що означає виключення Росії з Ради Європи

У середу українські офіційні особи повідомили, що у бою загинув четвертий генерал, генерал-майор Олег Мітяєв, командир 150-ї мотострілецької дивізії.

Принаймні, в одному випадку українці перехопили дзвінок генерала, визначили його геолокацію та атакували, вбивши його та знищивши штаб

Два американські військові чиновники заявили, що багато російських генералів розмовляють незахищеними телефонами і раціями. За їхніми словами, принаймні в одному випадку українці перехопили дзвінок генерала, визначили його геолокацію та атакували, вбивши його та знищивши його штаб.

Смертність російських військових продовжить зростати. Але російські втрати, на думку військових фахівців, навряд чи змінять стратегію Путіна.

"Це приголомшує, і росіяни навіть не дійшли до найгіршого, початку міських боїв. Але не думаю, що це вплине на путінські розрахунки. Він не хоче програвати. Його загнали в кут і він продовжить кидати війська на вирішення проблеми", - заявив член Палати представників Джейсон Кроу.

"Росію звинуватили у бомбардуванні театру та басейну, в були жили мирні жителі", The Guardian, Велика Британія

Українські офіційні особи звинуватили російські війська у нових звірствах в обложеному Маріуполі. У тому числі, в авіаударі по театру, де ховалися сотні осіб, та у завданні удару по басейну, де збиралися вагітні та маленькі діти. Росіян також звинуватили в обстрілі колони автомобілів мирних жителів, які втікали з міста.

Президент Зеленський пізно ввечері в середу заявив, що удар по театру був навмисним, додавши: "Наші серця розбиті тим, що Росія робить із нашим народом".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Передача Україні С-300: Словаччина назвала умову

Маріуполь вже кілька днів переживає гуманітарну катастрофу і в середу Росія продовжувала обстрілювати його та інші українські міста. Близько 1000 мирних жителів ховалися у театрі, зокрема, діти та літні. Кількість постраждалих від цих ударів встановлюють.

Автор: Reuters
  На супутниковому фото Маріупольський драматичний театр до вибуху. Слова «Діти» написано великими білими літерами на тротуарі перед та за будинком
На супутниковому фото Маріупольський драматичний театр до вибуху. Слова «Діти» написано великими білими літерами на тротуарі перед та за будинком

Байден назвав Путіна військовим злочинцем. Влада Маріуполя опублікувала зображення міського театру, на якому видно, що він сильно постраждав внаслідок атаки. Росіяни цілеспрямовано та цинічно зруйнували театр у центрі міста.

На супутниковому знімку, зробленому 14 березня та опублікованому в середу компанією Maxar Technologies, видно слова "Діти", написані великим шрифтом на землі біля будівлі театру.

На околицях Маріуполя викопані братські могили. На вулицях лежать тіла чоловіків, жінок та дітей

Міністерство оборони України назвало Маріуполь найгіршим фронтом війни. На околицях міста - братські могили. На вулицях лежать тіла чоловіків, жінок і дітей. Понад 400 тис. жителів не мають нормального доступу до водопроводу, продовольства та медикаментів. Місцева влада заявила, що понад 2500 людей загинули. Реальність така, що через обстріл загиблих не порахувати.

Українські офіційні особи також звинуватили російські сили в обстрілі колони автомобілів мирних жителів, які втікали з міста, внаслідок чого було поранено не менше п'яти осіб, зокрема дитину. Місцеві чиновники поділилися фото та відео наслідків нападу. Тяжка артилерія обстріляла колону жителів, що рухалася трасою в бік Запоріжжя.

Автор: Reuters
  Драматичний театр у Маріуполі після вибуху
Драматичний театр у Маріуполі після вибуху

Понад 400 людей стали заручниками у маріупольській лікарні, захопленій російськими військами.

"Вийти з лікарні неможливо. Стріляють сильно. Сидимо у підвалі. Два дні машини не могли під'їхати до лікарні. Навколо горять багатоповерхівки. Росіяни пригнали до нас до лікарні 400 людей із сусідніх будинків. Ми не можемо нікуди піти", - сказав один із співробітників у Telegram.

Сім'ям сказали залишати загиблих на вулиці, бо проводити похорон надто небезпечно

Чиновники сказали сім'ям залишати загиблих на вулиці, бо проводити похорони надто небезпечно. У місті хаос, постійні бомбардування.

Правий берег Маріуполя, розділений річкою, знаходиться у центрі запеклої битви між українськими та російськими військами. Лівий берег під російською окупацією і майже повністю відрізаний. Один із двох мостів на лівому березі зруйнований, і ті, хто спілкувався з родичами у місті, кажуть, що другий міст є ареною запеклих боїв.

Автор: The Guardian
  Карта Маріуполя та місця бомбардувань
Карта Маріуполя та місця бомбардувань

Ряд свідків, що застрягли в місті, кажуть, що росіяни бомбардують радіовежі та телекомунікаційні вежі, а це означає, що зв'язатися з людьми там стає все складнішим.

Взяття Маріуполя стане для Путіна стратегічним проривом. Місто розташоване між територією, що утримується росіянами на Донбасі, і Кримом, який був анексований Москвою в 2014 році, і звідки вона почала наступ на ключові південні міста України.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала про ситуацію в окупованих Росією південних містах України, а також репортаж з околиць Києва, де точаться запеклі бої з російськими військами.

Зараз ви читаєте новину «"За три тижні росіяни втратили більше солдатів, ніж США за 20 років в Іраку та Афганістані" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі