вівторок, 15 березня 2022 19:45

Спецтема: Війна Росії проти України

"Тіла російських солдатів розкидані серед уламків обгорілої військової техніки" – що пише про Україну світова преса
5

Матеріал із окупованих Росією південних міст України, а також репортаж з околиць Києва, де точаться запеклі бої з російськими військами. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Живемо у жахітті": життя на окупованому Росією півдні України", The Guardian, Велика Британія

Російські солдати патрулюють вулиці Бердянська на автомобілях і бронетранспортерах, відзначених знаком Z. Місцевих чиновників у цьому місті на півдні України, яке останні два тижні контролюють російські війська, вигнали з офісів. Місцеве радіо грає радянські балади та російські пісні, уривки з виступів Путіна та новини про "визволення України від нацистів"

"Нам здається, що живемо у жахітті, і не знаємо, коли цей жахливий сон закінчиться" - міський радник Бердянська

"Нам здається, що живемо у жахітті, й не знаємо, коли цей жахливий сон закінчиться. Ми досі не можемо повірити, що це могло статися", - каже один із міських радників.

Оскільки міжнародна увага надалі зосереджена на Харкові, Маріуполі та інших українських містах, що зазнали масованих російських бомбардувань, менш запекла, але не менш важлива битва за майбутнє України триває на півдні, який перейшов під контроль Росії.

Автор: The Guardian
  Окуповані росіянами українські території
Окуповані росіянами українські території

У портовому місті на захід від Маріуполя Бердянську з населенням 100 тис. осіб більшість депутатів міської ради залишилися лояльними Україні. Вони продовжують керувати містом, незважаючи на російську окупацію. Однак росіяни можуть перейти до насильницьких дій.

У сусідньому Мелітополі мера викрали російські солдати в п'ятницю ввечері, і з того часу про нього нічого не чути. Незабаром після цього з'явилася місцева радниця, пов'язана з проросійською партією з відеозверненням, що закликає місцевих не чинити опір росіянам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Націоналізація російського майна в Україні: назвали перші компанії

Схоже, російська армія очікувала, що широкі верстви населення у таких містах, як Бердянськ і Мелітополь, вітатимуть їх як визволителів, як це сталося у 2014 році у Криму. Але нічого такого не сталося.

У Бердянську, як і в багатьох окупованих містах, протести вивели на вулиці тисячі беззбройних українців. Які люто вигукують образи російським окупантам, які не знають, як реагувати.

У Новій Каховці російська влада пригрозила відключити воду і електрику, якщо буде організовано чергову акцію протесту. Тим не менш, у неділю у місті відбулася акція протесту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАТО постачає ППО Україні, але промовчимо, що, де і скільки - Столтенберг

"Люди вийшли з дітьми, були старі", - сказала Лера, місцева мешканка, яка була присутня на акції у Херсоні.

На відео з акції, яке надіслала Лера, видно, як протестувальники проходять повз колону російської військової техніки, скандуючи "Русско-фашистські окупанти, йдіть геть!". Якоїсь миті російські солдати починають стріляти у повітря. За словами Лери, того ж дня росіяни організували контракцію протесту за участю людей, які не були місцевими.

Ходять чутки, що російська окупаційна влада хоче провести в Херсоні референдум, подібний до тих, що були в Криму і на Донбасі в 2014 році, що додало б видимість легітимності діям Росії

Ширяться плітки, що російська окупаційна влада планує провести в Херсоні референдум, подібний до тих, що були в Криму і на Донбасі в 2014 році, що додало б видимість легітимності діям РФ.

Російські солдати встановили блокпости по всьому місту, і Лера каже, що двоє друзів розповіли їй, що солдати почали перевіряти телефони проїжджих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рішення Гаазького трибуналу може стати причиною виключення Росії з ООН - Клімкін

У Бердянську росіяни також встановили блокпости на околицях міста, щоб люди не могли покинути його. У будь-якому разі для цього буде потрібний небезпечний перехід через лінію фронту. Полиці супермаркетів у місті порожні, а ліків катастрофічно бракує. У мерії складають список охочих виїхати в тому випадку, якщо з росіянами вдасться погодити гуманітарний коридор, але поки що домовленостей немає.

Щовечора жителі слухають по радіо голоси росіян, які звертаються до місцевих із обіцянками щасливого життя і загрожують кримінальними справами українським чиновникам. Проте багато хто скептично ставиться до обіцянок.

"По радіо до людей звертаються "товариші". Вони й досі живуть у СРСР, і хочуть збудувати його тут. Ми випередили їх на кілька десятків років, нам цього не треба", - сказав місцевий міський радник.

"Як малоозброєні захисники не дозволили російським військам захопити столицю", The Washington Post, США

Тіла російських солдатів розкидані серед уламків обгорілої військової техніки та обстріляних будівель. Українські добровольці на варті. Це лінія фронту в Ірпені, на північно-західній околиці Києва. Вона не зрушила з місця за два тижні, незважаючи на військову перевагу росіян. Це сама по собі перемога українців.

Коли першого дня війни окупанти захопили військовий аеропорт у Гостомелі, на північ від Ірпеня, багато військових експертів очікували швидкого захоплення Києва. Але більше двох тижнів потому російські війська практично не просунулися вперед.

Автор: WP
  Український боєць під пошкодженим мостом в Ірпені, 12 березня
Український боєць під пошкодженим мостом в Ірпені, 12 березня

Відвідування двох активних ліній фронту, Ірпеня і Броварів, дозволило отримати уявлення про стратегію, тактику та можливості українських сил, що захищають столицю.

США та 20 інших країн, переважно члени НАТО та ЄС, направили українським військам значні партії озброєнь, включаючи протитанкові ракети Javelin, зенітні ракети Stinger, кулемети та снайперські гвинтівки.

Автор: WP
  Українські сили з реактивними гранатометами переходять під пошкодженим мостом в Ірпені, 12 березня
Українські сили з реактивними гранатометами переходять під пошкодженим мостом в Ірпені, 12 березня

"Росіяни не були готові до нетрадиційної війні. Вони не були готові до нетрадиційної тактики. Вони не знають, що робити з повстанською ситуацією, схожою на партизанську війну", - сказав старший науковий співробітник американського Інституту досліджень зовнішньої політики та експерт із оборонної політики Росії Роберт Лі.

Для українських сил - це війна на виснаження. Вони намагаються вимотати російську армію

Для українських сил - це війна на виснаження. Вони намагаються сповільнити та виснажити російську армію, створюючи умови для тупикової ситуації на кордонах Києва. Це дасть українцям час для інших видів тиску на Путіна.

Поза полем бою це посилення міжнародних санкцій проти Росії та дипломатичні зусилля, спрямовані на отримання поступок зі сторони РФ. На фронтах сили Путіна стикаються з новими постачаннями західного важкого озброєння в Україну та зростаючим обуренням у світі через вбивства мирних жителів і бомбардування житлових районів і лікарень – потенційних військових злочинів.

Автор: WP
  Солдати територіальних сил оборони допомагають чоловікові в Ірпені, 12 березня
Солдати територіальних сил оборони допомагають чоловікові в Ірпені, 12 березня

Українські солдати скористалися недоліками росіян – непередбачувані стратегії, незнання місцевості та неготовність до тяжкого конфлікту. На полях битв з'явилися повідомлення, що у російських солдатів закінчуються їжа, вода і бензин. Деякі здалися, коли заблукали чи через низький моральний дух. Російські військові колони також зупинилися через механічні несправності.

"Головна гра України – на час. Спроба зробити щось ще призведе до розтрати великого військового потенціалу, який мають. Чи спроможні вони зараз витіснити російські війська з України? Ні. Чи можуть виграти війну? Так", – каже директор Центру військово-морського аналізу Майкл Кофман.

Автор: WP
  Сім'я та два їхні собаки під'їжджають до пошкодженого мосту, коли біжать з Ірпеня, 12 березня
Сім'я та два їхні собаки під'їжджають до пошкодженого мосту, коли біжать з Ірпеня, 12 березня

По всій країні українські сили відступили до міст, відмовляючись вступати у бій з російськими військами у сільській місцевості, на відкритій місцевості. У той час, як Москва отримала контроль над південними містами, вона щосили намагається захопити сусідній Маріуполь, а також інші транспортні вузли, такі як Харків, Чернігів та Суми.

Поки захисники України блокують основні зусилля Росії - оточити та захопити столицю, використовуючи аеродром у Гостомелі як повітряний міст для танків, бронетранспортерів та іншого озброєння. Українські сили збили кілька російських гелікоптерів і досі не дозволили великій російській бронетанковій колоні прорватися до столиці. А система ППО України працює для захисту від авіаударів та ракетного обстрілу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Російським нелюдам мало руйнувань" - у Маріуполі терористи взяли у заручники лікарів та пацієнтів обласної лікарні

"Росія не організувала належну військову операцію. Вони думали, що просто в'їдуть і не будуть битися. Це призвело до багатьох катастроф для них, бо вони нічого не планували", - каже Кофман.

За 60 км, з іншої сторони столиці, російські війська намагалися прорватися у Київ із північного сходу. Колона танків рушила до Броварів. Українці обстріляли колону артилерійськими снарядами і протитанковими ракетами, знищивши або вивівши з ладу кілька танків і бронетранспортерів. За словами військових аналітиків, засідка оголила неефективну тактику росіян.

Танки та інша військова техніка повільно повзли відкритим шосе, що робило їх легкою мішенню. Вони також були згруповані близько один до одного, що дозволяло одному артилерійському снаряду підбити кілька машин. Також не було піших піхотних військ, які б рухалися паралельно у лісі або вздовж колони для виявлення потенційних засідок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо Росія зачепить одну країну НАТО, весь Альянс виступить проти неї - Столтенберг

За словами аналітиків, дивно, що деякі з танків були старого покоління і погано оснащені, у тому числі Т-72 – танк радянської епохи, який уперше був запущений у виробництво понад 50 років тому.

Засідка також призвела до жертв серед цивільного населення. Російські солдати, що втекли з колони, ховалися в довколишніх селах і розстрілювали всіх, кого вважали підозрілими. Протягом наступних двох днів до Броварської районної лікарні потрапили 23 мирні жителі та військові, багато хто з вогнепальними пораненнями.

Війна – суміш невеликих зіткнень, часто на українських блокпостах, артилерійських обстрілів "око за око", мінометних ударів та важких вуличних боїв

Війна – суміш невеликих зіткнень, часто на українських блокпостах, артилерійських обстрілів "око за око", мінометних ударів та важких вуличних боїв.

Російські війська не знають географії Ірпеня. Іноді роблять неправильні повороти і застрягають на маленьких вулицях на танках та бронетранспортерах. Це дозволяє українцям завдавати ударів по них. Українські сили чекали на евакуацію мирних жителів з Ірпеня, перш ніж почати очищення міста від росіян.

Оскільки російські сили сповільнилися, виникає питання - чи Москва посилюватиме бомбардування Києва, щоб змусити уряд здатися або втекти? Досі столиця значною мірою уникла шквалу авіаударів і обстрілів, які обрушилися на Харків та Чернігів.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що Росія розбомбила Яворівський полігон за 25 км від польського кордону, вбивши 35 людей, щоб налякати прихильників України в НАТО та українців. Але Альянс далі не хоче закривати небо над Україною, боячись ядерної війни із РФ. Путін занурив Росію у вир брехні, насильства і параної, проводячи нову сталінізацію. І думки правнучки Микити Хрущова про злочини Путіна.

Зараз ви читаєте новину «"Тіла російських солдатів розкидані серед уламків обгорілої військової техніки" – що пише про Україну світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі