вівторок, 15 березня 2022 17:40

Спецтема: Війна Росії проти України

Рішення Гаазького трибуналу може стати причиною виключення Росії з ООН - Клімкін

Рішення Гаазького трибуналу може стати причиною виключення Росії з ООН - Клімкін
РФ потрібно виключити з ООН, як колись СРСР за війну проти Фінляндії, наголошує Павло Клімкін. Фото: "Український тиждень"

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі, який 16 березня оголосить рішення у справі України проти Росії, дієвий інструмент міжнародного права. Невиконання ухвали Гаазького трибуналу може призвести до виключення або обмеження РФ у міжнародних організаціях, в тому числі ООН. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів ексміністр закордонних справ Павло Клімкін.

"Якщо Міжнародний суд приймає рішення, то воно обов'язкове для виконання. Якщо його не виконати, то на країну можуть накласти санкції. Наприклад, вилучити Росію з міжнародних організацій. Це може бути вся система ООН. Або не дозволяти їй голосувати за певні чи за всі питання. Це доволі дієвий інструмент. Міжнародне право, на жаль, діє дуже довго, але ефективно у плані виконання рішень міжнародних судів, особливо Міжнародного суду в Гаазі", - говорить Клімкін.

Якщо Росія не виконуватиме рішення Гаазького трибуналу, це їх проблеми, наголошує дипломат.

"Якщо приймуть рішення про виключення РФ із міжнародних організацій, їй просто заборонять там бути. Буде Росія виконувати рішення суду чи ні. Це від Росії не залежить", - додає Клімкін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Потрібні жорсткіші санкції Заходу, щоб зупинити Росію" - експерт

РФ потрібно виключити з ООН, як колись СРСР за війну проти Фінляндії, наголошує дипломат.

"Росія все одно зможе продовжувати агресію якийсь час. Але таке рішення зменшить її можливості для маніпуляцій - політичних та інших. Про введення миротворчого контингенту ООН в Україну, поки Росія залишається членом Ради Безпеки, не можна говорити (як постійний член РадБезу РФ має право вето. Вето вважається накладеним, якщо який-небудь з постійних членів подає голос проти тієї чи іншої резолюції. - Gazeta.ua). Поки у Москви є право вето, вона має погодити цю місію. А Росія не голосуватиме за місію, яка з нею боротиметься. Це політичний маразм. Для України введення миротворців б добрим рішенням, але сподіватися на це не потрібно", - говорить Клімкін.

Рішення Гаазького трибуналу фактично спросить для країн Заходу процедуру надання Україні зброї, пояснює дипломат.

"Для багатьох європейських країн в середині їх системи, маючи таке рішення, буде простіше виділяти озброєння. У рішенні не буде нічого, щоб примушувало країни постачати зброю. Але це дуже важливий політичний і моральний аргумент. Це однозначно сприятиме", - каже Клімкін.

Міжнародний суд у Гаазі винесе рішення в справі України проти Росії 16 березня. 7 березня розпочалося слухання за позовом України. Представники Москви на засідання не з'явилися.

24 лютого о 4:00 ранку РФ напала на Україну. Російські війська атакували державний кордон України з півночі, зі сходу та Криму. 1 березня Білорусь вступила у війну проти України. Її техніка незаконно перетнула український державний кордон.

Зараз ви читаєте новину «Рішення Гаазького трибуналу може стати причиною виключення Росії з ООН - Клімкін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі