неділя, 13 березня 2022 21:50

Спецтема: Війна Росії проти України

"Потрібні жорсткіші санкції Заходу, щоб зупинити Росію" - експерт

"Потрібні жорсткіші санкції Заходу, щоб зупинити Росію" - експерт
Справжній економічний тиск на РФ – припинення співпраці у фінансовому і торговельному секторі, говорить Юрій Подорожній. Фото: facebook

Санкції країн "Великої сімки", про які оголосили напередодні, недостатні, щоб зупинити Росію. Для ефективнішого тиску треба вводити ембарго на російську нафту та газ. Про це Gazeta.ua розповів Юрій Подорожній, експерт в Українському центрі суспільного розвитку.

"Не треба вірити, що можуть бути такі санкції Заходу, які призведуть до повної руйнації Росії. Є санкції точкові, які впроваджуються проти осіб чи компаній. А є торгівля – те, що зв'язує Росію із західним світом. Справжній економічний тиск на РФ – припинення співпраці у фінансовому і торговельному секторі. Енергоносії займають тут серйозну позицію. Весь тиск у фінансовій сфері Росія може в тій чи іншій мірі компенсувати за рахунок торгівлі із Китаєм чи Індією", – говорить Подорожній.

Ситуацію можна порівняти із санкціями щодо Ірану, пояснює експерт.

"Іран фактично мав серйозне ембарго. Найбільші проблеми мав саме через обмеження торгівлі нафтою. Міг експортувати значно менше. Це дало серйозний удар. Якщо хочемо побачити справжній удар по Росії, то це звісно торгівля нафтою та газом. США говорять про повну зупинку експорту нафти – для Америки це не буде серйозним ударом. Але ціни на енергоносії зростатимуть. Для Росії ж зупинка торгівлі нафтою із США буде відчутною – це 15 відсотків всього експорту нафти. Для Штатів – у межах 4 відсотків", – каже Подорожній.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росії потрібна передишка" - навіщо Путіну білоруська армія в Україні

Історія із газом ще більш важлива, додає експерт.

"Зупинка експорту російського газу в Європу зробить неможливим розвиток РФ. Росіяни зараз отримують колосальні кошти. Росія навіть із обвалом економіки та ВВП, якщо отримуватиме гроші за нафту та газ, почуватиме себе більш-менш", – наголошує Подорожній.

Відсторонення від Світової організації торгівлі для Росії буде не таким значним, говорить експерт.

"Росія вступила у СОТ відносно нещодавно. До того економіка у них якось розвивалася. Не мали якихось переваг чи допусків до ринків, але критично це не було. Та сама історія із співпрацею із Міжнародним валютним фондом. Росія не користується послугами МВФ, не робить там запозичення. Але це позитивні рішення. Хоч для російської економіки не критично", – уточнює Подорожній.

Росія та її президент Володимир Путін готувалися до війни тривалий час, додає експерт.

"Більше восьми років. Ми в Україні маємо розуміти, що Путін і його наближене коло готувалися. Тому коли думаємо, що коли Лондон прийме якесь рішення і це зупинить діяльність олігархів, це практично неможливо. Вони втрать мільярди. Але у Росії до цього готові. Оцінюю санкції скептично, з точки зору, чи зупинять вони розвиток подій, які можуть призвести до третьої світової війни", – наголошує Подорожній.

Лідери країн "Великої сімки" зробили спільну заяву про нові санкції та тиск на Росію, яка розв'язала широкомастбну війну із Україною. Серед них, обіцяють зусилля щодо зниження залежності від енергоресурсів з РФ, Росію позбавлять статусу сприяння під час торгівлі, вона втратить переваги участі у СОТ, РФ заважатимуть отримувати запозичення від МВФ, ЄБРР, Світового банку, продовжиться "кампанія тиску" на еліти РФ, олігархів, довірених осіб президента Росії Володимира Путіна, робитимуть зусилля, щоб відрізати РФ можливість ухилитися від санкцій і знайти лазівки: блокують "цифрові активи" (криптовалюти).

Зараз ви читаєте новину «"Потрібні жорсткіші санкції Заходу, щоб зупинити Росію" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі