пʼятниця, 03 червня 2022 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

"Врятувати Україну від ядерної атаки потрібно, але недостатньо" – що пише про нас світова преса

Ядерний шантаж Путіна, щоб залякати Захід від військової допомоги Україні, може підштовхнути інші ядерні країни до подібної стратегії. А малі країни до того, що ядерна зброя - єдина гарантія незалежності. Зрештою, це може призвести до ядерного удару, коли в когось не витримають нерви, і масштабної ядерної війни, бо світ забув про жахи Хіросіми й Нагасакі. І спроби Пекіна допомагати Кремлю, не порушуючи західні санкції. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Нова ядерна ера", The Economist, Велика Британія

Сто днів тому Володимир Путін розпочав вторгнення в Україну, попередивши про можливий ядерний удар. Залучивши атомний арсенал Росії і пообіцявши підпорядкувати Україну, він пригрозив країнам, які б спокусилися втрутитися, наслідками, "яких ви ніколи не бачили за всю історію". Російське телебачення відтоді дражнить глядачів балаканиною про Армагедон.

Навіть якщо він ніколи не застосує бомбу в Україні, Путін уже порушив ядерний порядок. Після його погроз НАТО обмежило підтримку, яку було готове запропонувати, із двома наслідками, які тим паче тривожні, що були заглушені барабанним боєм російської кампанії із застосуванням звичайних озброєнь.

Автор: The Economist
  Обкладинка журналу The Economist «Нова ядерна ера»
Обкладинка журналу The Economist «Нова ядерна ера»

Один із наслідків - вразливі держави, які дивляться на світ очима України, відчують, що найкращий захист від ядерного агресора - мати власну ядерну зброю. Друге - інші ядерні держави повірять, що можуть виграти, копіюючи тактику Путіна. Якщо так, то десь хтось обов'язково втілить загрозу в реальність. Це не має стати ще однією руйнівною спадщиною цієї війни.

Перед вторгненням наростала ядерна небезпека. Північна Корея має десятки боєголовок. Іран, як заявила ООН цього тижня, має досить збагаченого урану для першої бомби. Хоча новий Договір про стратегічні наступальні озброєння обмежить міжконтинентальні балістичні ракети Росії та США до 2026 року, він не поширюється на такі види зброї, як ядерні торпеди. Пакистан швидко поповнює свій арсенал. Китай модернізує ядерні сили та, за словами Пентагону, розширює їх.

У міру того, як спогади про Хіросіму й Нагасакі згасають, люди не можуть зрозуміти, як детонація невеликої ядерної зброї, на кшталт того, що міг би скинути Путін, може перерости у знищення цілих міст у відповідь

Це відбиває ослаблення моральної огиди, яка стримувала досі застосування ядерної зброї. У міру того, як спогади про Хіросіму і Нагасакі згасають, люди не можуть зрозуміти, як детонація невеликої бойової ядерної зброї, на зразок тієї, що міг би скинути Путін, може перерости в знищення цілих міст. США та СРСР ледь упоралися з двостороннім ядерним протистоянням.

Навіть якщо Путін блефує, його погрози роз'їдають гарантії безпеки, які дали неядерним державам. 1994 року Україна здала колишню радянську ядерну зброю на своїй території в обмін на запевнення Росії, Америки й Великої Британії, що її не атакуватимуть. Захопивши Крим і підтримавши сепаратистів на Донбасі 2014-го, РФ грубо порушила цю обіцянку. США й Британія значною мірою залишилися осторонь, чим також порушили свої обіцянки.

Це дає вразливим державам додаткову причину стати ядерними. Іран може вирішити, що наявність бомби тепер спричиняє менше проблем, ніж у минулому. Якщо Іран отримає бомбу, як відреагують Саудівська Аравія і Туреччина? Південна Корея і Японія, які мають ноухау, щоб озброїтися, менше довірятимуть гарантіям Заходу щодо їхнього захисту в небезпечнвшому світі.

Путін посилається на ядерні загрози, щоб допомогти своїм силам виграти війну із застосуванням звичайних озброєнь. Схоже, це спрацювало

Стратегія Путіна щодо запуску ядерних загроз є згубною. Упродовж десятиліть після Другої світової війни ядерні держави розглядали можливість використання атомної зброї в бою. Але за останні пів століття подібні попередження робили лише щодо таких країн, як Ірак і Північна Корея, які самі погрожували застосувати зброю масового знищення. Путін відрізняється тим, що посилається на ядерні загрози, щоб допомогти своїм силам вторгнення виграти війну із застосуванням звичайних озброєнь.

Схоже, це спрацювало. Щоправда, підтримка України з боку НАТО виявилася сильнішою, ніж очікувалося. Але Альянс не наважується відправити "наступальну" зброю, як-от літаки. Хоча президент США Джо Байден відправив величезну кількість зброї, він утримався від надання ракет, здатних завдати ударів по Росії. Інші в НАТО вважають, що Україна має врегулювати питання з РФ, бо поразка Путіна може загнати його в глухий кут із жахливими наслідками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Є спосіб, як змусити Росію заплатити за безжальну війну в Україні" - Кейсі Мішель

Ця логіка створює небезпечний прецедент. Аналогічні умови міг би висунути Китай, якби напав на Тайвань, стверджуючи, що острів є територією КНР. Більше держав може нагромадити більше зброї. Це було б порушенням Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, відповідно до якого вони зобов'язані працювати над роззброєнням.

Збитки, завдані Путіним, буде важко виправити. Договір про заборону ядерної зброї, який набув чинності торік і який підтримали 86 країн, можуть де-факто скасувати. Країни, які мають ядерну зброю, бояться стати уразливішими, навіть якщо колективне роззброєння може мати сенс.

Автор: East News
  Жінка біля зруйнованих житлових будинків після обстрілу на північному заході Оболонського району Києва, 14 березня 2022 року. Тоді загинули двоє людей. 3 червня минуло 100 днів від початку масштабного російського вторгнення в Україну
Жінка біля зруйнованих житлових будинків після обстрілу на північному заході Оболонського району Києва, 14 березня 2022 року. Тоді загинули двоє людей. 3 червня минуло 100 днів від початку масштабного російського вторгнення в Україну

Варто домагатися контролю за озброєннями під час ретельного перевіряння. Росія може ставитися до цього насторожено, але збідніє. Ядерна зброя коштує грошей. США могли б відмовитися від ракет наземного базування, не ставлячи під загрозу свою безпеку, в обмін на скорочення з боку РФ. Обидві сторони могли б домовитися про технічні кроки, такі як відмова від ударів по ядерній інфраструктурі управління, про контроль і зв'язок під час звичайного конфлікту. Зрештою, мета має полягати в тому, щоб залучити до цього Китай.

Ці переговори будуть легшими, якщо ядерна тактика Путіна зазнає невдачі, починаючи з гарантій того, що він не вдарить по Україні. На цьому тижні Байден написав, що Америка не виявила жодних приготувань. Але такі країни, як Китай, Індія, Ізраїль і Туреччина, які мають доступ до Кремля, мають попередити Путіна про свою лють, якщо, не дай Боже, він застосує ядерну зброю.

Врятувати Україну від ядерної атаки необхідно, але замало. Світ також має переконатися, що Путін не досягне успіху в нинішній агресії, як досяг 2014 року. Якщо знову повірить, що тактика спрацювала, у майбутньому запустить ще більше ядерних загроз

Врятувати Україну від ядерної атаки потрібно, але недостатньо. Світ також має переконатися, що Путін не досягне успіху у своїй нинішній агресії, як досяг 2014 року. Якщо Путін знову повірить, що його тактика спрацювала, то в майбутньому запустить ще більше ядерних загроз. Якщо вирішить, що НАТО можна залякати, переконати його, що має відступити, буде ще складніше.

Інші вчитимуться на його прикладі. Тому Україна потребує сучасної зброї, економічної допомоги й санкцій проти Росії, щоб змусити армію Путіна відступити.

Якщо Путін вважатиме, що НАТО бракує рішучості, Росія залишиться небезпечною. Якщо буде переконаний, що ядерні загрози гарантують різницю між поразкою і патовою ситуацією, яка рятує лице, Росія стане небезпечнішою, ніж будь-коли раніше.

"Пекін обурений проханнями Москви про підтримку, заявили китайські чиновники", The Washington Post, США

Російські офіційні особи висували прохання про більшу підтримку, які дедалі більше розчаровують, під час обговорень з Пекіном протягом останніх тижнів. Вони закликали Китай виправдати свою заяву про "безмежне" партнерство, зроблену за кілька тижнів до початку війни РФ проти України. Але Пекін хоче розширити допомогу Росії, не порушуючи західних санкцій, і встановив обмеження на те, що робитиме.

Москва принаймні двічі тиснула на Пекін, щоб запропонувати нові форми економічної підтримки.

"Китай чітко виклав свою позицію щодо ситуації в Україні та щодо незаконних санкцій проти Росії. Розуміємо скрутне становище Москви. Але не можемо ігнорувати нашу власну ситуацію в цьому діалозі. Китай завжди діятиме на користь китайського народу", - сказала людина в Пекіні, безпосередньо знайома з дискусіями.

Глава КНР Сі Цзіньпін доручив радникам придумати способи допомогти Росії фінансово, але без порушення західних санкцій.

Глава КНР Сі Цзіньпін доручив найближчим радникам вигадати способи допомогти Росії фінансово, але без порушення західних санкцій.

"Це важко. І недостатньо з російського погляду", - сказав високий чиновник США.

Представник США заявив, що Китай намагався знайти "інші можливості" дипломатичним шляхом і за допомогою спільних військових навчань підтримати Росію. Минулого тижня РФ і КНР запустили стратегічні бомбардувальники над Японським і Східно-Китайським морями, поки Байден був у Токіо. Це були їхні перші спільні військові навчання після вторгнення в Україну та явний сигнал стратегічного партнерства між Москвою та Пекіном, яке зростає.

Автор: Getty Images
  Глава Китаю Сі Цзіньпін та Путін у Шанхаї 21 травня 2014 року
Глава Китаю Сі Цзіньпін та Путін у Шанхаї 21 травня 2014 року

"Те, що намагається зробити Китай, - бути з Росією, публічно заявляти про нейтралітет і не наражатися на фінансову небезпеку. Багато з цих цілей суперечливі. Їх важко виконувати одночасно", - сказав представник США.

Китай закликав до припинення війни, але відмовився приєднатися до глобального консорціуму країн для запровадження санкцій проти Москви. Поклав провину за війну на США й розширення НАТО в Європі.

"Упродовж тривалого часу КНР і РФ підтримували співпрацю у сферах економіки, торгівлі та енергетики. Проблема не в тому, хто допоможе Росії обійти санкції, а в тому, що нормальному економічному й торговому обміну між Москвою та Пекіном завдано невиправданої шкоди", - заявив представник посольства Китаю у Вашингтоні Лю Пен'юй.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путінський фашистський режим завершиться крахом" – американський політолог Олександр Мотиль

Лю додав, що санкції створили "програшну" ситуацію для всіх сторін і погіршили "і без того складну ситуацію в світовій економіці".

Підтримка Пекіном Москви не слабшає. Глава МЗС Китаю Ван Ї у середу підтвердив відданість РФ під час віртуальної зустрічі, на якій також був його російський колега Сергій Лавров. Ван Ї сказав, що Китай готовий працювати з Росією для просування "справжньої демократії", натякаючи на мету зовнішньої політики Китаю щодо протидії тому, що він назвав гегемонією США у світовій політиці.

Пекін заявив, що Москва не вимагала "зброю і боєприпаси" для підтримання війни. Але відмовилися коментувати, чи просила Росія інші предмети, які можуть бути використані у воєнних цілях, зокрема технології і матеріали.

Держсекретар Ентоні Блінкен заявив у середу, що США не бачили жодних "систематичних зусиль" з боку Китаю, спрямованих на те, щоб допомогти Росії ухилитися від санкцій і не бачили значної військової підтримки РФ зі сторони КНР.

Через війну 7800 іноземних компаній пішли з Росії

Блінкен зазначив про "видатну втечу компаній з Росії" - 7800 компаній "не захотіли, щоб їхня репутація постраждала", займаючись бізнесом у Росії". За його словами, самі по собі санкції не призвели до втечі.

"Компанії самі вирішили, що не будуть вести справи в країні, яка чинить таку агресію. Це те, що Китай також має враховувати, коли думає про свої відносини з Росією", - заявив Блінкен.

Китай відмовляється допомагати Росії обходити санкції, побоюючись, що США та їхні союзники можуть відрізати КНР від найважливіших технологій. Зокрема, напівпровідники і аерокосмічне обладнання, а також завдати удару по його фінансовій системі, заявили в Пекіні.

Автор: East News
  Зруйнована внаслідок російського обстрілу школа у Сіверську Донецької області, 31 травня 2022 року. 1 червня у світі відзначили День захисту дітей
Зруйнована внаслідок російського обстрілу школа у Сіверську Донецької області, 31 травня 2022 року. 1 червня у світі відзначили День захисту дітей

Постачання високотехнологічної китайської техніки в РФ, вмикаючи смартфони, ноутбуки й телекомунікаційне обладнання, різко скоротилися з початку війни. Але китайці стверджують, що санкції Заходу є незаконними, і що Китай продовжить вести справи з Росією.

"Китайська сторона готова виконати свої зобов'язання перед російською, і зробить це, коли будуть відповідні умови", - сказало джерело в Пекіні, знайоме з переговорами.

"Надія США та ЄС у тому, що Китай буде змушений обирати, стати на бік Росії чи Заходу, і зробить правильний вибір. Але Пекін має конкурентні інтереси й практично неможливо змусити їх поставити свою давню підтримку територіальної цілісності та суверенітету вище за свої відносини з Росією", - сказала директор Азійської програми Німецького фонду Маршалла США Бонні Ґлейзер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я думав, що Путін вторгся лише в Україну. Помилявся" - Томас Фрідман

"Вся мета підтримки Росії в тому, що китайці хочуть, щоб РФ працювала з ними у стратегічному союзі проти США. Але, дотримуючись західних санкцій, Пекін ризикує підірвати свої відносини з Москвою", - говорить співдиректор програми Східної Азії в Центрі Стімсона Юн Сунь.

Китайський чиновник сказав, що під час дискусій серед високих чиновників у Пекіні особливу увагу приділяли прискоренню роботи російських підприємств усередині Китаю. Документи з відкритих джерел вказують, що пов'язані з РФ проекти в Китаї просуваються вперед.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що США вирішили поставити Україні перші системи залпового вогню. Росія у відповідь одразу завдала ракетного удару по західній Україні. Америка поставила свої системи з умовами, що українці не битимуть ними по цілях в Росії. Американські аналітики вважають, що українська армія потребує не чотирьох таких систем, а близько 50. І вони не зможуть зламати перебіг війни, але істотно спростять життя українським силам у зоні бойових дій.

Зараз ви читаєте новину «"Врятувати Україну від ядерної атаки потрібно, але недостатньо" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі